Ajatuksia Katekismuksesta

Katekismus tipahti postiluukusta. Hinta/laatu -suhdetta ei voi moittia, kirja kun on ihan ilmainen. Kirja on pieni ja sievä, mukavasti luettava ja siinä on kauniita kuvia. Onnittelen graafista suunnittelijaa onnistuneesta työstä.

Esipuhe alkaa: "Katekismuksen tarkoitus on sanoa lyhyesti ja selkeästi, mitä kristillinen usko on." Tässä tavoitteessa opus onnistuu kohtuullisesti, sikäli kuin kristillistä uskoa ylipäänsä on mahdollista ymmärrettävästi selittää. Vielä esipuheen mukaan "tehtävä on ohjata meitä elämään uskossa Jumalaan". Tässä kirja ei allekirjoittaneen kohdalla onnistunut.

Opus alkaa kymmenellä käskyllä. Kuudes käsky on nimetty "Älä tee aviorikosta". Teksti on miedompaa kuin aiemmin lukemani: "Rakkaudesta ja vastuusta irrotettu seksuaalisuus orjuuttaa ihmistä", "Avioliiton lopullinen särkyminen voi johtaa avioeroon". Realismi on voittanut Raamatun tekstin, kun avioerotkin on huomattu mahdolliseksi. Käskyistä osa sopii toki nykypäiväänkin, vaikka henkilökohtaisesti en tarvitse pyhiä kirjoja ollakseni tappamatta tai varastamatta.

Seuraavana käsitellään uskontunnustus. Rehellisyyttä osoittaa kohta "Järjelle ymmärrettävällä tavalla on mahdotonta selittää, miten Jumala tuli ihmiseksi." Vielä vaikeampi tosin on selittää, mihin koko Jeesusta tarvitaan - jos Kaikkivaltias teki lain ja on itse tuomari, niin miksi hän armahtaa vain ne, jotka sattuvat uskomaan absurdiin tarinaan kuolleesta jumalasta? Tätä ei selitä tämäkään kirja.

Helvetillä pelottelua kuvittelin Katekismuksen sisältävän enemmänkin. Löysin kuitenkin vain yhden kohdan: "Iankaikkisesta kadotuksesta meidät pelastaa vain Kristuksen armo." Antti "kaikkipääsevättaivaaseen" Kylliäisen tapaus muistaen oletan, että 'kadotus' tarkoittaa edelleenkin ikuista kidutusta. Iankaikkisen elämän autuuttaa kirja kyllä muistaa selvittää useammallakin sivulla.

Isä meidän -rukousta selittäessään Katekismus ottaa vähän kantaa pahan olemukseen, mutta mitään teologista selitystä ei anneta: "Maailman köyhyys ja hätä saa meidät epäilemään Jumalan hyvyyttä.", "Emme osaa selittää, miksi Jumala on sallinut pahan syntyä ja miksi hän sietää sen mahtia." Selityksen sijaan kirja lausuu vain hurskaasti "Puutteenkin keskellä voimme uskoa..."

Vielä Katekismus selittää kastetta ja ehtoollista, Raamatun ja rukouksen merkitystä ja muuta sellaista. Rukousten osastolla on valmis malli niin aamu-, ilta- kuin ruokarukoukseenkin. Itse nukahdan loitsuittakin, ja ruuasta kiitän mieluummin kokkia kuin Jeesusta.

Jori Mäntysalo

Linkkivinkki: Katekismus löytyy myös seittiversiona.

Seuraava juttu: Pieni unelma