Järkevä ihminen

Nykypäivän ihminen on saanut ns. järkevän kasvatuksen, jossa tieto (yleensä) pohjautuu tieteellisesti todistettuihin seikkoihin.

Mutta järjen kylmä jää ei riitä. Mikä on myydyin (satu)kirja maailmassa? Raamattu. Mikä on se sivu, joka luetaan lehdistä ääneen? Noh, horoskoopit. Kyllä nyt jokainen tietää, ettei Raamattu voi olla totta sanasta sanaan ja että horoskoopit on kirjoitettu niin ympäripyöreästi että niistä vähintään puolet menee oikein, mutta silti niitä luetaan tai pidetään kirjahyllyssä.

Lohdutusta ja johdatusta, sitä niistä taidetaan hakea. Sekä horoskoopit että Raamattu edustavat jotain mitä kukaan ei voi järjellä käsittää (siitä taidamme olla samaa mieltä) ja siten jotain ihmistä suurempaa. Jos ei riitä omaa kanttia tehdä päätöksiä, niin mikäpä sen mukavampaa kuin lukea lehdestä, että tällä viikolla tulet tapaamaan sen oikean. Ehkä et tyrmääkään sitä, joka oksensi baaritiskillä syliisi. Ja ehkä vaikka ei sitä oikeaa sattuisi löytämään, voi lohduttautua sillä, että ehkä se oli se, joka hymyili kaupan kassalla, mutta ei tullut tehtyä aloitetta. Lohduttautua voi myös Raamatun lukemisella, sillä mikä olisi lohduttavampaa kuin tietää, että itse isä jumala uhrasi poikansa.

Tapakristittyä yleensä vain vaivaa laiskuus ja siitä johtuva huono omatunto; ei tullut luettua sitä Raamattua, vaan sen sijaan horoskooppeja. Joten olen ajatellut, että olisi hyvä keino säästää ihmisiä omantunnon vaivoista johtuvasta masennuksesta (ja siten myös valtion sosiaalimenoja) risteyttämällä horoskooppihuuhaa ja Raamatun säkeet. Silloinhan horoskoopit olisivat ikäänkuin Jumalan kirjoittamia, hallelujah! Ja horoskooppien kirjoittamisessa ei ole mikään ongelma käyttää tunnettuja, moneen kertaan käytettyjä latteuksia, sehän suorastaan luo aitouden tunnelmaa. Raamattua helposti pureskeltavassa, ihmistä lähellä olevassa muodossa!

Niina Kiviaho

Seuraava juttu: Sananeliö