Vaalit on jo ovella

Vaalit lähestyvät ja huomaan liikuttuneena, että yksi jos toinenkin valtuustoon pyrkijä niin oikealla kuin vasemmalla kuin myös keskustassa näyttää ottaneen juuri minun heiluvat hampaani oikein sydämensä asiaksi. Rakastan vaaleja, koska vaalien alla myös minunlaiseni suuriin ikäluokkiin kuuluva tikittävä eläkepommi voi vaihteeksi tuntea itsensä tärkeäksi ja halutuksi.

Peruspalvelut ovat miltei kaikkien ehdokkaiden huulilla ja hyvä niin, sillä kehottaahan runoilijakin meitä itkemään kuolleiden sijasta eläviä. Siitä huolimatta ja vielä kerra: meillä uskonnottomilla on oikeus myös viimeiseen peruspalveluun eli kunnalliseen hautausmaahan. Toivottavasti tämä tavoite toteutuu uuden valtuuston avulla.

Yhdistyksemme johtokunta päätti joistain epäilevistä soraäänistä huolimatta julkaista niiden tamperelaisten ehdokkaiden nimet ja numerot, jotka ovat vapaa-ajattelijoiden jäseniä. Suhtauduin asiaan hieman varauksellisesti, koska mielestäni on äärimmäisen tärkeää kunnioittaa yhdistyksen poliittista sitoutumattomuutta ja riippumattomuutta. Vapaa-ajattelijoita ja valtiokirkkoon kriittisesti suhtautuvia aktiivipoliitikkoja löytyy varmasti kaikista puolueista, paitsi ehkä Kristillisestä liitosta. Uskonnottomien oikeudet eivät kuitenkaan ole mikään vetävä, trendikäs vaaliteema, joten sikäli on perusteltua antaa jäsenille tietoa vapaa-ajattelijaehdokkaista. Tuskin kukaan ketään äänestää pelkästään sillä perusteella, että ehdokas on vapaa-ajattelija. Vaikkakin pidän kunnallista hautausmaata erittäin tärkeänä tavoitteena, ymmärrän hyvin myös niitä hätämajoituksessa asuvia opiskelijoita, jotka eivät juuri nyt jaksa tästä teemasta innostua.

Tunnen melko hyvin muutamia yhdistyksemme jäseniä ja tiedän että edustamme hyvinkin erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä. Onpa joukossamme niitäkin, joiden mielestä äänestämättä jättäminen on kannanotto ja tapa vaikuttaa. Jokaisella on tietysti oikeus mielipiteeseensä, mutta minulle ei ole vieläkään valjennut se, miten äänioikeuden käyttämättä jättäminen voisi edistää mitään asiaa. Mistä Päättäjät tietävät, kuka nukkuvista otti kantaa ja kuka nukkui kirjaimellisesti ja kuka vain yksinkertaisesti unohti koko vaalit? Mistä Päättäjät tietävät, minkä puolesta tai mitä vastaan nukkuva ottaa kantaa ja mitä ja ketä vastaan hän protestoi ja mihin tai keihin haluaa äänestämättömyydellään vaikuttaa?

Se siitä. - Itse olen puoluepoliittisesti sitoutumaton kiltti hippi enkä anna kenellekään neuvoja. Vaaliuurnille aion silti mennä, satoi tai paistoi.

Liisa Lahdenmäki

Katso myös lista yhdistyksemme ehdokkaista.

Seuraava juttu: Olemmeko valmiit?