Hajamietteitä

Viime vuonna valmistautuessamme kesän viettoon saimme ajankohtaisongelmaksemme elämänkatsomustiedon opetuksen järjestelyn tamperelaisissa lukioissa. Tuolloinhan saavutimme jonkinlaisen torjuntavoiton, eli opetusta järjestettiin alun perin suunniteltua laajemmin. Yhteistyötä Tampereen koululaitoksen kanssa on harjoitettu myös siten, että ET-oppilaille on järjestetty kirjoituskilpailu. Joitakin kirjoittajia yhdistyksemme on palkinnut pienellä stipendillä, ja kilpailun satoa julkaistaan tässä ja tulevissa lehdissä. Kiitokset kaikille osallistuneille.

Tänä vuonna kesän kynnyksellä ovat taaskin nuorten asiat esillä, nyt vielä nuorempien. Kunta ei tarjoa pienille koululaisille iltapäivähoitoa siinä määrin kuin aikaisemmin. Tilalle ovat tulleet seurakuntien kerhot. Päiväkodeissa on lain mukaan annettava uskontokasvatusta, kuitenkin vanhempien vakaumusta kunnioittaen. Käytäntö saattaa vaihdella hyvinkin paljon, kumpi näistä toisinaan ristiriitaisista tavoitteista enemmän toteutuu. Toki tämä on ollut aikaisemminkin tiedossamme, mutta yhdistyksen vähäisten resurssien takia tähän ei ole riittävästi paneuduttu. Onneksi olemme saaneet uusia toimijoita, ja aktiivijäsentemme keskustelut lasten vanhempien kanssa ovat nostaneet tämän asian pinnalle. Kesän aikana tilannetta kartoitetaan ja etsiskellään kiinnostuneita, jotka voisivat ryhtyä yhdessä toimimaan tilanteen parantamiseksi. Vielä emme lupaa mitään tarkkaa toimintamuotoa, mutta jotakin yritämme tehdä.

Kesäisin monet laitokset sulkevat ovensa. Me emme tee niin. Ainoastaan johtokuntamme kokoontuu hiukan harvemmin, mutta toimistomme on normaalisti auki. Kesäperinteiden mukaisesti kokoonnumme taas elokuulla Viikinsaaressa. Heinäkuun lopulla raisiolaiset vapaa-ajattelijat järjestävät vapaan ajatuksen päivät, joille Tampereeltakin osallistuu melkoinen joukko. Ideariihemme ideoivat, suunnitteilla on kesäistä ajanvietettä saunomisesta makkaranpaistoon, mutta aikataulut täsmentyvät vasta aivan tapahtumien alla. Kannattaa siis poikkeilla ja kysellä ja tulla mukaan ideoimaan. Tämän kepeämmän ohjelman lisäksi tietysti haudutellaan ideanpoikasia taas tuleviin ponnistuksiin.

Siispä virkistävää kesää, ja tervetuloa mukaan eri toimintoihimme.

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Kaksi opettavaista tarinaa ateismin lohdullisuudesta