Käyttäkää kirjastoamme

Muistattehan, hyvät jäsenet, että yhdistyksen toimistolla on liki 200 teoksen kirjasto käytettävissänne. Kirjastoon kuuluu tietokirjallisuutta, asiaa vapaa-ajattelusta, muutamia uskonnollisia teoksia ja joukko muita sekalaisia opuksia. Lisäksi toimistolle tulee pari lehteä. Joitakin lähinnä Vapaa-ajattelijain liiton kustantamia teoksia on myös myytävänä.

Syntyjä syviä miettivä voi aloittaa lukemalla maailmankaikkeuden synnystä ja rakenteesta Hawkingin kirjasta Ajan lyhyt historia, jatkaa Lajien synty -kirjan kommentoidulla suomennoksella ja lopuksi lukea vielä Richard Leakeyn Ihmisen jäljillä. Toki muitakin tietokirjoja on, ydinfysiikasta Guinnesin maailmantietoon saakka.

Hyötytietoa julkijumalattomalle tarjoavat muunmuassa Anneli Aurejärvi-Karjalaisen Perheen omat juhlat ja Raimo Toivosen Uskonnottoman oikeusopas.

Vapaa-ajattelun ystävälle sopivat mainiosti Jumalan puolustus ja muut Väinö Voipion teokset. Väittelyyn uskovien kanssa taas voi valmistautua lukemalla Näin väittelet teistin kanssa ja voitat -teoksen. Ihmeparantumisten ollessa taas ajankohtaisia Nokian torstaikokousten vuoksi on hyvä lukea myös Matti Miettisen kuuluisa väitöskirja Uskonnolliset ihmeparanemiset lääketieteellis-psykologisesta näkökulmasta.

Raamattu ja Mormonin kirja ovat jostain kirjahyllyymme tulleet, niitäkin sopii lukea. Uskovien kirjoituksia edustaa mm. Tapio Nousiaisen Yksi ainoa elämä.

Kaunokirjallisuuttakaan ei ole unohdettu. Portaat on Toivo Lyytikäisen mainio teos, jonka novellit kuvaavat 1930-luvun tuntoja Suomesta pienen pojan silmin. Uskonnottomiin hautajaisiin voi etsiä runoja Jäähyväiset -runokokoelmasta ja iloisempiin tunnelmiin sopii kokoelma ateistista lehtirunoutta, jollainen löytyy hyllystä nimellä Vapauden kaipuu.

Toimistolle tulee mm. Skeptikko, Tiede 2000 ja Tieteessä tapahtuu -lehdet, sekä tietenkin Vapaa Ajattelija. Vapaata Ajattelijaa voi viedä mukanaankin muutamia kappaleita, muut lehdet ovat lainattavissa.

Kirjoja olen yrittänyt esitellä yhdistyksen WWW-sivustolla. Olisi hyvä, jos kaikista kirjoista olisi parin lauseen esittely mahdollisia kiinnostuneita varten. Sellaisia siis vastaanotan mielihyvin.

Muutamia kirjoja varmaan saadaan hankittua pyyntöjen mukaan. Erittäin mielellämme myös otamme vastaan lahjoituksena kirjoja, jotka saattavat kiinnostaa jäseniämme.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Miksi tulin vapaa-ajattelijoihin