Knalleja ja sateenvarjoja

Minulle brittikomiikan kolme suurinta ovat jo pitkään olleet Monty Python, Mr. Bean sekä "Knalli ja sateenvarjo"-kuunnelmat. Yleisradion radioteatteri on tehnyt viimeksi mainittua sarjaa jo 70-luvun lopulta lähtien. Kyseessä on yksi radiokanavien kuunnelluimmista ja toivotuimmista kuunnelmista, jonka huumori pilkkaa auktoriteetteja mielin määrin. Siis varsin soveliasta seurattavaa vapaa-ajattelijalle.

Kuunnelma sijoittuu englantilaisen ministeriön erikoisosastolle, johon kanavoidaan muiden osastojen työsarkaa näiden ollessa ylikuormitettuina. Kun kerran brittikomiikasta on kyse, erikoisosasto tietysti mämmää asiat aina päälaelleen. Knallin pisteliäs huumori suomii byrokraattista ja vanhoillista yhteiskuntaa olan takaa päähenkilöidensä toilauksilla. Sarjan satiiri on hyvin lähellä Monty Pythonin anarkistisimpia hulvattomuuksia.

Knallin ja sateenvarjon voima on vahva käsikirjoitus, joka antaa näyttelijöille (pääosissa Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori, Aila Svedberg ja Yrjö Järvinen) mahdollisuuden tulkita hahmojaan nasevien sanankäänteiden avulla.

Sanailun juhlaa

Kuunnelman ohjaaja Rauni Ranta on arvioinut, että Kersti Juvan suomennokset ovat useimmiten olleet hauskempia kuin englantilaiset Edward Taylorin ja John Grahamin kirjoittamat alkuperäistekstit. Sanaleikkejä on melko epätoivoista alkaa suoraan kääntämään (muistammehan esimerkiksi Benny Hillin sketsien epäonnistuneet tv-suomennokset), joten Juva on ammentanut omaa huumoriaan sarjaan rutkasti. Hyvänä esimerkkinä tästä on seuraava oivallus:

Mildred: "Poikaystäväni pani merkille, ettei puistossa ollut tarpeeksi pimeää."
Lamm: "Ai pani?"
Mildred: "No ei tietenkään, koska puistossa ei ollut tarpeeksi pimeää."

Taylorin ja Grahamin kirjoittama huumori pääsee kukkaansa tilannekomiikassa ja hervottomissa dialogeissa:

Lamm: "Minun täytyy käydä vaihtamassa tämä kaulaliina."
Mildred: "Miksi ihmeessä?"
Lamm: "Se on liian tiukka!"

Tietenkään kuunnelman jännite ei välity näin lehden sivulta luettuna. Vasta loistavien näyttelijöiden esittämänä näytteet ovat oikeassa ympäristössään.

Mainittujen näyttelijöiden lisäksi Knallissa ovat vuosien varrella vierailleet mm. Marjatta Raita, Pirkka-Pekka Petelius, Jukka Puotila, Seppo Laine, Riitta Elstelä, Jussi Jurkka ja Marita Nordberg. Uusimmissa jaksoissa on Kauko Helovirran tilalla viihtynyt Heikki Nousiainen.

Kuunnelmaa toivotaan jatkuvasti uusintoina radioon. Jaksoja on tehty jo noin 150, joten materiaalia ainakin riittää. Knalli ja sateenvarjo on kuunneltavissa Ylen Ykköseltä joka lauantai kello 15.

Juha Seitz

Seuraava juttu: Yhdistykselle logo