Pääpakanan puheenvuoro

Syksy saapuu, ja sen mukana uudet haasteet ja tehtävät. Toivottavasti olette, hyvät lukijamme, saaneet nauttia virkistävästä kesästä ja olette intoa pursuten valmiina uusiin toimiin.

Kevään lopulla kutsuimme saman pöydän ääreen kouluviraston edustajia ja elämänkatsomustiedon opettajia ja oppilaita vanhempineen. Tuolloin näytti varsinkin lukioissa opetuksen tarjonta supistuvan niin, että opetusta saadakseen olisi matkustettava toiselle puolelle kaupunkia. Pahin uhka näyttää väistyneen, mutta tilannetta ei edelleenkään voi luonnehtia mitenkään hyväksi. Elämänkatsomustiedon opetusta seuraamme jatkossakin, ja muutamia aineen opiskelijoita muistettaneen jälleen pienillä stipendeillä.

Liittomme linjasi tulevaisuuttaan kesäkuussa Hämeenlinnassa pidetyssä liittokokouksessa. Uskonnottomaan tapakulttuuriin liittyvät asiat vaativat suuren osan kokouksen ajasta, keväällä ristiriitaisissa tunnelmissa perustettuun Pro Seremoniat osakeyhtiöön liittyviä aloitteita oli lukuisia. Käsittelyssä yhtiön perustaminen ja liiton muiden osakasjärjestöjen kanssa tekemä yhteistyösopimus hyväksyttiin, toisaalta useat voimakkaimmin seremoniapalveluiden yhtiöittämistä ajaneet vanhan liittohallituksen jäsenet vaihtuivat uusiin. Muilta osin liittokokous oli varsin yksimielinen. Kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelman ja talousarvion lisäksi julkilausumat uskonnonvapauslain uudistamisesta ja hautaustoimilaista, kuusivuotiaiden esiopetuksesta ja katsomusopetuksesta sekä samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamisesta. Kantavana ajatuksena on kansalaisten saattaminen katsomuksistaan riippumatta saman arvoisiksi lain edessä. Tarkemmin näistä voi lukea viimeisimmästä Vapaa Ajattelijasta.

Yhdistyksemme on perinteisesti edistänyt uskonnotonta tapakulttuuria välittämällä juhlapuhujia, useimmiten hautajaisiin, mutta myös ainakin nimiäisiin. Ongelmaksi on tullut puhujien puute. Nyt on saatu uusien koulutus alulle. Toimistollamme 18.9. antoi koulutusta Raision Vapaa-ajattelijat tukenaan Uskonnottomien puhujapalvelut. Seuraavana lauantaina oli Helsingissä Vapaa-ajattelijain liiton järjestämä puhujakoulutustilaisuus. Vielä ei yhdistyksemme saanut varmoja uusia puhujia, mutta koulutusta järjestetään jatkossakin. Kiinnostuneet, ottakaapa yhteyttä, jotta voimme välittää tietoa ajoissa.

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Kokemuksia esikoulusta ja uskonnosta