Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Käännyttäjistä

Näet hänet jo kaukaa kävelykadulla seisoskelemassa. Hän puristaa kädessään traktaattia ja pälyilee ohikulkijoita. Saavut hänen kohdalleen ja väistät hänen avausrepliikkiään mutisemalla, ettet ole kiinnostunut ja jatkat matkaasi. Sepäs kävi näppärästi. Mutta entäs jos hän olisikin osunut istumaan viereesi täpötäydessä junassa? Tai jos hän olisi työtoverisi tai opiskelukumppanisi? Miten silloin välttyisit kiusalliselta saarnalta? Et siinä vaiheessa juuri mitenkään.

Useimmiten keskusteleminen käännyttäjien kanssa on silkkaa ajanhukkaa. Te puhuisitte eri asioista. Sinä painottaisit järjen käyttöä, tieteellisiä kriteereitä ja vertailua. Hän paasaisi henkilökohtaisista kokemuksista, ratkaisuista ja tunnetiloista. Kumpaakaan eivät kiinnostaisi toisen puheet.

Käännyttäjä on hyväksikäyttäjä. Hän ei pääsisi sanomaan avausrepliikkiäänkään, ellei hän voisi käyttää hyväkseen ihmisten luontaista kohteliaisuutta ja toisten huomioonottamista. Alkuun päästyään hän tarkkailee sinua ja pyrkii käyttämään omia tunteitasi sinua vastaan. Jos hänen hyökkäävyytensä saa sinut suuttumaan tai naurettavuutensa pilkkaamaan häntä, hän vetoaa omaantuntoosi: sinun pitäisi hyvittää huono käytöksesi hänelle kuuntelemalla hieman lisää, ottamalla esitteitä tai jopa antamalla yhteystietosi.

Pysy tyynenä. Nyökkäile hänen puheilleen, hymyile hiukan ja äännehdi myöntelevästi. Lopuksi voit jopa kiittää häntä siitä, että hän tuntee huolta sinusta ja sielustasi, vaikket itse jälkimmäisestä niin piittaakaan.

Mutta mutta... eikö pitäisi olla avoin vaikutteille ja olla tuomitsematta ketään hätiköidysti valehtelijaksi? Eikö häntä sittenkin olisi pitänyt kuunnella? Mietipä tätä: kuinka todennäköistä on, että juuri hänellä olisi sattunut olemaan se ainoa tieto, jonka sinä kelpuutat uskon perusteeksi eli tieteellinen todiste uskon kohteen olemassaolosta? Niinpä niin. Ei erityisemmin.

Vapaa-ajattelijoiden teksteissä harvemmin vedotaan raamatunkohtiin, mutta yksi jae sopii tähän asiaan kuin nyrkki silmään: "he ovat minua kovin ahdistaneet nuoruudestani asti, mutta eivät he ole päässeet minusta voitolle." (Ps. 129:2)

Ari Laitinen

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava