Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Tosi asiaa

Olin aikeissa kirjoittaa tähän lehteemme kirkon epäoikeudenmukaisesta verotuksesta yrityksiä kohtaan. Liikeyritykset eivät edes ole ihmisiä, mutta kirkko verottaa niitä sittenkin. Rahaa, rahaa pitää saada. Se näyttää olevan kirkollekin pääasia.

Luovuin kuitenkin edellä olevasta aiheesta, kun silmiini osui Ilta-sanomissa ollut kirjoitus samasta asiasta. Se oli paremmin tehty kuin mitä minä olisin osannut kirjoittaa. Sen vuoksi lainaan sen kokonaisuudessaan yhdistyksemme jäsenten luettavaksi tässä lehdessämme.

Kirjoituksen otsikko oli "Vihdoinkin eroon pakkokirkosta". Muu teksti jatkui seuraavasti:

"Missään muualla koko maailmassa ei yritysten tarvitse maksaa veroa kirkolle kuin täällä meillä pohjolassa. Ajatelkaapa: Vaikkei yrityksessä olisi yhtään kirkkoon kuuluvaa henkilöä kirkollisvero peritään. Aivan sama kuin jos autoton joutuisi ostamaan verotarran kengänkantaansa.

Poistetaan siis koko systeemi, Ruotsissa sitä jo harkitaan. Yritysten kannattavuus paranisi ja työpaikkoja syntyisi sen mukana. Lukuisa määrä tarpeettomia pappeja voisi siirtyä vaikkapa myyntimiehiksi, kun heidän palkkansa maksaisivat vain ne, jotka todella haluavat kirkkoon kuulua. Koko kallispalkkainen hallinto piispoineen ym. siirtyisi pois valtion palkkalistoilta.

Entäpä mikä hyöty tästä olisi kouluille? Täysin tarpeettoman uskonnonopetuksen sijaan voitaisiin tunnit käyttää vaikkapa matematiikkaan, Atk:hon ja vieraisiin kieliin..."

Alla oli teksti "Järkeä kieltojen sijaan".

Tällainen oli siis lehtikirjoitus. Mielestäni kirjoittaja iskee nasevasti juuri tämän laman ja työttömyyden aikana. Kirkosta verottajana ei julkisesti nykyään kuule puhuttavan, vaan ollaan laupiaan näköisinä ja tietämättöminä. Muusta verotuksesta ovat lehdet nykyisin tulvillaan. Herättäkäämme ja selostakaamme tuttavillemme, jotka vielä maksavat tällaisena aikana veroja kirkolle, että siitä voi helposti erota ja liittyä Tampereen Vapaa-ajattelijoihin.

Pentti Lumme

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava