Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Kirkosta eroamalla säästää

Talouslama, suurtyöttömyys ja pankkien kasinopelin jälkien siivoaminen pakottivat valtion ja kunnat kiristämään verotusta. Monenlaisia verovähennyksiä on poistettu, lainakorkojen vähennsoikeutta on kavennettu, lapsilisiä pienennetty, pakotettu autoilijat ostamaan veromerkit autojen tuulilaseihin ja nostettu työmatkojen matkakustannusten omavastuuosuutta jne.

Veronkorotukset vaikeuttavat kipeimmin pienituloisten toimeentuloa. Monet heistä ovat ilmaisseet syvän katkeruutensa hallituksen talouspolitiikkaa kohtaan. Mutta sitähän ei hetkessä korjata.

Kansalaisilla on kuitenkin yksi keino, jolla moni voisi helposti ja pienellä vaivalla pienentää verotaakkaansa. Nimittäin eroamalla kirkosta. Ei tarvitse muuta kuin marssia väestörekisteritoimistoon tai kirkkoherranvirastoon ja ilmoittaa kirkostaerohalunsa.

Jos esimerkiksi vuodessa 100 000 markkaa ansaitseva myyjä, konttoristi tai perushoitaja eroaa kirkosta viimeistään marraskuun aikana, hän saa ensi vuonna käteensä rahaa 1500 mk enemmän kuin nyt jos kirkollisveroäyri on 1,5. Siis säästöä 125 markkaa kuussa. 300 000 markkaa vuodessa tienaava johtaja kuittaa erollaan säästönä vuodessa 4500 markkaa eli 375 markkaa kuukaudessa. Hyöty on sitä suurempi mitä korkeampi kirkollisveroäyri on ja mitä suuremmat tulot verotettavalla on.

Kirkosta eroamisen ei pitäisi itseasiassa olla kovinkaan monille vaikea asia, sillä suomalaisista vain 38 uskoo kristinuskon opettamaan Jumalaan. Ja vain viidennes väestöstä uskoo ylösnousemukseen ja yhtä harva kadotukseen. Eli valtaosa suomalaisista on vain tapakristittyjä, jotka eivät ole todellisia uskovaisia.

Siksi olisikin hyvä, että valtio ja kirkko erotettaisiin toisistaan. Silloin seurakuntiin jäisivät vain ne, jotka tosissaan uskovat. Eikö se olisi seurakuntien ja oikeitten uskovaisten kannaltakin hyvä ratkaisu?

Sitä ennen, koska valtion ja kirkon erottamisprosessi vie aikaa, pitäisi kirkosta eroamista helpottaa sillä tavalla, että sen voisi tehdä pelkällä kirjallisella ilmoituksella (jossa kaksi todistajaa) väestörekisterikeskukseen. (Tämä vaatimus on myöhemmin toteutunut, ks. www.eroakirkosta.fi [Webmasterin lisäys 2003])

Teuvo Kantola

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava