Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Prometheus-leireistä

Vapaa-ajattelijoiden piirissä on elänyt sinnikkäästi ajatus kehittää nuorten toimintaa. Erityisesti on ollut tavoitteena tarjota aikuistuville nuorille mahdollisuus kokoontua yhteen keskustelemaan heitä yhdistävistä asioista sekä myös muodostamaan omaa näkemystä ja maailmankuvaa peilaamalla sitä muiden esittämiin näkökulmiin. Tällaisia kohtaamispaikkoja olikin tarjolla joko nuorten omina leirimuotoisina tapaamisina tai vapaa-ajattelijoiden kesäpäivien yhteydessä 80-luvulla. Varsinaiseen vauhtiinsa leiritoiminta on päässyt ET-opettajien tartuttua asiaan. He perustivat Prometheus-leirin tuki ry:n, jonka puheenjohtajana on toiminut Eino Huotari Karkkilasta, vapaa-ajattelijoita hänkin.

Prometheus-leirit ovat siis ensisijaisesti tarkoitettu uskontokuntiin kuulumattomille nuorille aikuistumisleireiksi. Ne ovat noin viikon mittaisia, minkä aikana käsitellään eri aiheita keskustellen, pohtien ja myös väitellen. Kullakin leirillä on omat ohjaajat, jotka koordinoivat toimintaa ja hankkivat paikalle myös tarvittavia asiantuntijoita. Päivittäin käsitellään myös yhtä tai kahta aihetta, joita ovat mm.

Leiri huipentuu yhteiseen juhlaan, johon sukulaiset ja ystävät ovat tervetulleita.

Leiripaikkojen valinnoissa on jo otettu huomioon muu mahdollinen ohjelma, eli ne pidetään useasti järvimaisemassa, jossa on mahdollisuus ulkoiluun, peleihin, musisointiin jne.

Leirit ovat tulleet yhä tunnetuimmiksi nuorten parissa, mitä kertoo leirimäärien kasvu. Kesällä -92 toteutui viisi leiriä, joilla oli noin 60 nuorta osallistujina. Viime kesänä järjestettiin 31 leiriä, joissa on mukana seniorileiri niille, joilta leiri 15-vuotiaana jäi käymättä. Ilmoittautuneita oli 420. Merkillepantavaa on se, että nuoret yleensä haluavat osallistua sellaiseen leiriin, mikä ei ole oman paikkakunnan lähettyvillä.

Koska leiritoiminta on vilkastunut huomattavasti, uusia leiriohjaajia otetaan mielellään mukaan. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Tampereen Vapaa-ajattelijoihin tai suoraan Prometheus-leirien tuki ry:hyn, jonka osoite on PL 33, 03601 Karkkila.

(Latojan huomautus: nykyään Prometheus-leirin Tuki ry:llä on myös seittisivusto osoitteessa http://www.protu.fi)

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava