Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Uskonnoille tikittää aikapommi

Minusta kristinusko, kuten monet muutkin uskonnot, perusteettomasti syyllistävät perisyntiopeillaan ihmiset. Jokainen lapsi syntyessään on viaton. Vasta elettävä elämä tuo mukanaan joidenkin kohdalla tuomittavia tai paheksuttavia tekoja, mutta ne eivät ole synnynnäisiä eivätkä perittyjä. Muutenkin eri uskontojen oppeihin tulee suhtautua kriittisesti, sillä millään niistä ei ole kannatta jaenemmistöä maapallolla. Siksi uskovaisten ei pidä olla niin kovin varmoja oman uskonnon ehdottomuudesta, sillä kaikki maailman uskonnot eivät voi olla oikeassa - väärässä kyllä.

Monia vuosisatoja elimme kristinuskon, islamilaisuuden, hindulaisuuden, buddhalaisuuden hallitsemassa maailmassa, joiden yhtenä muka kiistattomana totuutena pidettiin maailmankaikkeuden maakeskeisyyttä. Nyt sentään maailman lukemattomat uskonnot ovat joutuneet luopumaan tuosta itsekkäästä ja virheellisestä tähtitieteellisestä näkemyksestään, mutta silti ne yhä julistavat ihmiskeskeisiä oppejaan väittämällä Jumalan luoneen ihmisen omaksi kuvakseen ja kuvittelemalla että ylipäänsa on olemassa joku ihmisen lailla ajatteleva Luoja. Tällaisilta opeilta puuttuu suhteellisuudentaju ja siksi niille tikittääkin aikapommi. Samalla tavalla kuin oli luovuttava maakeskeisyydestä yhtä väistämättömästi joudutaan luopumaan ihmiskeskeisyydestä, joka perustuu pelkkään toiveeseen kuolemanjälkeisestä elämästä iänkaikkisuuksineen, mutta ei mihinkään todelliseen tietoon.

Uskonnot ovat aiheuttaneet maapallolla jo aivan tarpeeksi sotia ja vainoja ja aiheuttavat valitettavasti vieläkin (Bosnia-Hertsegovina, Pohjois-Irlanti, Intia, Algeria, entisen Neuvostoliiton muslimienem mistöiset valtiot jne.). Siksi meidän on henkisessä kehityksessä, kulttuurievoluutiossa jo aika päästä sille tasolle, jossa uskallamme myöntää pienuutemme ja jättää uskonnot muistoksi menneestä taikauskon kaudesta. Uskontojen luomat tavat ja eettiset ohjeet voidaan hyväksyttäviltä osilta säilyttää, mutta jumalien ja muiden taruolentojen palvonnasta ja toisten ihmisten vainoamisista uskontojen takia on paras nopeasti päästä eroon. Se luo toivon, että ihmiskunta voi ohjata voimavaransa uskontojen ja mielettömän sotateollisuuden sijasta lajien säilymisen kannalta tärkeämpien ongelmien poistamiseen kuten väestöräjähdyksen taltuttamiseen ja saasteiden torjuntaan.

Teuvo Kantola

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava