Uskonnot ovat sotien siemeniä

Kun on seurannut uutisia maailman levottomuuksista, ei voi muuta kuin olla järkyttynyt siitä, miten paljon kärsimystä, vainoa ja jopa sotiakin ihmisiä riivaavat taikauskot uskontojen muodossa vieläkin aiheuttavat, vaikka yleisen tiedon taso ja maailmankaikkeuden tuntemus on aivan toista, mitä se oli hallitsevien uskonto-oppien syntyaikoina.

Pohjois-Intiaa ravistelee hindufundamentalismi, joka tavoittelee yhtenäistä Intiaa. Hindut haluavat tukahduttaa voimakeinoin 70 miljoonan muslimin itsenäisyystoiveet mm. Kashmirissa ja Panjabissa.

Burman hallituksen kenraalit haluavat tehdä maasta vankasti budhalaisen maan. Valtion itärannikolla Arakanissa asuvien kansalaisten pahin rikos tuntuu hallitsevan juntan mielestä olevan heidän uskontonsa, islam. Lyhyen ajan sisällä sieltä on joutunut pakenemaan noin 200 000 ihmistä taloudeltaan köyhään islamilaiseen Bangladeshiin - välttyäkseen vainolta ja kidutukselta.

Algeriassa hiljattain kielletty kiihkoislamilainen FIS-puolue varoittaa maan ajautumisesta sisällissotaan. Puolueen tavoitteena oli nostaa Koraani maan lakikirjaksi, jollaisessa asemassa se jo on mm. Iranissa.

Yhdysvalloille myötämielisessä Saudi-Arabiassakin yritetään maalle saada oikea perustuslaki, joka antaisi puhelin- ja postisalaisuuden ja turvaisi satunnaisilta pidätyksiltä ja vainoilta. Kuitenkin vanhoillisten piirien tyynnyttämiseksi laissa on ollut pakko vahvistaa Koraanin pysyvän Saudi-Arabian perustuslakina, joten uskonnollinen poliisi, mutawein, saa edelleen ahdistelevasti valvoa, että Koraanin määräyksiä noudatetaan tarkasti heidän tulkintansa mukaan.

Turkin muslimit ovat vaatineet kristittyjen armenialaisten rankaisemista ja tuen antamista heidän mielestään oikeauskoiselle Azerbaidzhanille Nagorno-Karabahin ongelmien ratkaisemiseksi.

Pohjois-Irlannin levottomuudet ovat vuodesta 1969 vaatineet lähes 3000 uhria. Siellä riitojen takana on kristinuskon kaksi haaraa. Katoliset vastustavat englantilaisten hallintoa ja haluavat irrottautua Isosta-Britanniasta, kun taas protestantit vastustavat katolisten tällaisia hankkeita.

Entisen Jugoslavian alueella Bosnia-Hertsegovinassa olojen rauhoittumista hidastaa väestön uskontojen kirjavuus, sillä sen 4.3 miljoonaisesta asukasjoukosta 44% on islaminuskoisia, 31% ortodokseja (serbejä) ja 17% katolilaisia (kroaatteja).

Pohjois-Koreassa on yli 40 vuotta hallinnut presidentti ja "suuri johtaja" Kim II Sung, jonka ympärille on luotu samanlainen mahtava henkilökultti kuin Neuvostoliiton Josef Stalinille, Kiinan Mao Tsetungille tai Romanian Nicolae Ceausesculle. Pohjois-Koreassa, Kuubassa ja Kiinassa sosialismista on tehty kansoille uskonto eikä uskonnonvapautta ole. Sosialismiuskonnon tulos on nähtävissä hajonneessa neuvostoliitossa ja sen entisissä satelliittivaltioissa.

Maailman kriisipesäkkeet näyttävät kehittyvän ihmisten erilaisista uskonnoista. Uskonnot ovat vieläkin monien selkkausten ja sotien syitä, vaikka kristittyjen ristiretkistä on jo päästy eroon. Ne ovat aiheuttaneet koko ihmiskunnalle paljon tuskaa ja kärsimystä eikä mikään niistä ole kyennyt osoittamaan olevansa oikeassa edes perusväittämissään. Eettiset ohjeet ja arvot eivät tarvitse seurakseen satuja.

Tiedon puute ja katoavaisuuden pelko ovat saaneet ihmiset turvautumaan uskontoihin, joiden totuudellisuus on pelkkien itsekkäiden toiveiden varassa. Luulen, että ihmisen kehitys tieteellisten tosiasioiden ansiosta on kulttuurievoluutiossa lähestymässä sitä vaihetta, jolloin uskonnot voidaan siirtää historiallisiksi muistoiksi ja jolloin ihmiskunta jo rohkenee katsoa totuutta silmiin ja uskaltaa luopua kuolemattomuuden toiveesta ja varsinkin iankaikkisen kadotuksen pelosta.

Kun valistuneet ihmiset näkevät uskontojen aiheuttamat vaarat, eikö silloin olisi järkevää luoda maailmanlaajuinen järjestö, vaikka YK:n alaisuuteen, jonka tarkoituksena olisi saada uskonnot sivuun valtioiden hallinnosta ja puoluejärjestelmistä. Sen avulla avarrettaisiin koko ihmiskunnan tietämystä tieteen tuloksista ja eri uskonnoista ja samalla lisättäisiin keskinäistä suvaitsevaisuutta. Uskonnon- ja uskonnottomuuden vapautta korostettaisiin, mutta samalla uskonnoista tehtäisiin jokaisen yksityisasia. Jokainen haluava saisi vapaasti harjoittaa uskontorituaalejaan ja todistelujaan astrologien lailla.

Tiedonvälitys on jo niin pitkälle kehittynyt, että tämä YK:n valistusjärjestö voisi kehitellä mm. televisio-ohjelmia, jotka toteutettaisiin koko maapallon kattavina. Järjestön aiheuttamat kulut peittyisivät moninkertaisesti vältetyillä sodilla ja loppuneilla mellakoilla. Kulttuurievoluution eteneminen vaiheeseen, jossa ihmiskunta luopuu uskonnoista ja samalla suursodista, antaa pienen toivonmurenen maailmanlaajuisesta yhteistyöstä ympäristötuhojen torjumisessa, jotta ihmislaji voisi täällä säilyä.

Teuvo Kantola

Seuraava juttu: Ajatteletko itse?