Ajatteletko itse?

Ajatusmaailmaamme hallitaan ja ohjaillaan monista meistä itsestämme riippumattomista lähteistä. Tärkeimmät tekijät ympäristössämme, jotka vaikuttavat ajattelumme itsenäisyyteen ja mielipiteiden muodostumiseen, ovat varmaankin varhaislapsuuden kasvatus, perhe ja suku, koulu sekä tiedotusvälineet.

Kun sanotaan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, se pitää melko pitkälle paikkansa. Siksi on nytkin paikallaan lähteä tyvestä puuhun eli elämämme alkutaipaleille, joista ajattelumme lähtee muodostumaan. Kasteen jälkeen useisiin meistä tartutetaan tauti, jonka myöhemmin saamme tietää uskovaisuudeksi. Tätä tautia vuosien saatossa sitten hoidetaan kuin kukkaa puutarhassa monin eri kastelukerroin. Huolen tästä pitää ensin koulun uskonnon opetus, rippikoulu ja moni muu yhteiskunnastamme riippuen melko huomaamaton keino. Tarkoituksena on aina pitää uskonnollisuus tautina kuvassa. Kaikki tämä siksi, että näin on aina ennenkin tehty - ilman kriittistä ajattelua - vuosisataisten perinteiden ja vanhempien kunnioituksesta. Vain harvoilla on aivan viime vuosikymmeniin saakka ollut tietoa ja rohkeutta, jolla pystytään irtautumaan tästä henkisen rasitteen kurimuksesta. Heille on nostettava hattua.

Tällainen kyky irtautua uskonnosta on ollut henkisen kypsyyden osoitus. Uskonnollisuuden kasvatus on aloitettava kehdosta siksi, että myöhemmät kasvu- ja kehityskaudet eivät saisi liian tehokasta otetta ajattelun kehityksessä itsenäiseen suuntaan. Uskonnollisella kasvatuksella on päämääränä hallita ihmistä.

Yksilön ajattelun kehittymisessä tärkeällä sijalla on myös perhe. Perheen sisäinen kasvatushenki muokkaa ihmisen ajattelua kuin luonnostaan kenenkään huomaamatta tai tiedostamatta. Ei edes isä tai äiti voi tietoisesti suunnata kasvatusmetodejaan, vaan se tapahtuu jokapäiväisen toiminnan ja käytännön kielen tuloksena. Tähän liittyy läheisesti koko suvun läheisyys, henkinen panos ja ilmapiiri. Tämä rajoittaa osaltaan ajatteluamme ja sen kehittymistä. Suvun vaikutteiden tärkeys on siinä, että suvun perinteisiin kasvetaan kiinni jo lapsuudessa kenenkään pystymättä itse muuttamaan kehityksen suuntaa ja sen tunnepitoista rytmiä.

Kun katselemme mielipiteen ja ajattelun muotoutumista ulkoisten vaikutteiden pohjalta, törmäämme tällöin suureen vaikuttajaan - tiedotusvälineisiin. Lehdistö, radio ja televisio ovat viime vuosikymmeninä tulleet voimakkaasti koteihimme muokkaamaan ajatteluamme ja kotien henkistä ilmapiiriä. Nämä tiedotusvälineet on perustettu kansalaisten mielipidettä muokkaamaan. Yhteiskuntakehityksen tuloksena ne ovat kuin pakon sanelemina joka kodissa. Nykyaikana ei voida edes kuvitella perhettä, jolla ei olisi näitä teknisiä välineitä. Nekin, jotka ovat tietäneet radion ja television haitalliset vaikutukset mielipiteen vapauteen, ovat joutuneet antamaan periksi kansalaismielipiteen vuoksi ja leimautumisen välttämiseksi. Näiden tiedonvälittäjien manipuloivaa vaikutusta tuskin kukaan kiistää, vaikka tiedotusvälineet kytkeytyvätkin puolueettomuuden verhoon. Todellisuus on kuitenkin se, että kaikilla tiedotusvälineillä on johtonsa, jolla on aatteelliset päämääränsä. Lukija, kuuntelija ja katselija on aina se uhri, johon pyritään vaikuttamaan ja jota muokataan samansuuntaiseen ajatteluun. Jos vielä pyrit tämän kiistämään, olet jo joutunut tietolähteesi pauloihin. Sinun itsenäisessä ajattelussasi on jo tapahtunut käänne massa-ajatteluun päin - ajatteluun, jossa ei enää tarvitsekaan ajatella. Joku toinen ajattelee puolestasi. Tässä voin lainata kuin varoitukseksi B. Pascalin toteamusta, että "Ihminen on tehty selvästi ajattelemista varten. Ihmisen suuruus on hänen kyvyssään ajatella". Tästä toteamuksesta on kulunut jo kauan, mutta miksi emme käytä tätä suuruuden mittaa, ajattelua, ratkoessamme elämän monia ja itsellemme niin tärkeitä kysymyksiä. Vai onko perustiedon löytäminen tullut vaikeaksi nykyisen tiedon tulvassa. Olisi ehkä aika uuden Pascalin syntymiselle, joka sanoisi: "Ajatelkaa tänään hyvän elämän kysymyksiä ja toimikaa; kuoleman jälkeen se on jo myöhäistä."

Ajattelemisen mahdollisuutena on sen kriittisyys kaikkea tietoa kohtaan ja tämän kriittisyyden avulla elämänläheisen tiedon löytäminen. Ihmisen ajatteluun liittyviä tekijöitä on paljon ja paljon on myös tapoja, joilla ajatteluamme johdatellaan. Usein tämä tapahtuu niin perin hienolla tavalla, etteivät kaikki sitä edes huomaa. Ajattelevat ihmiset ovat kuitenkin tietoisia ajasta ja siinä liikkuvista muoti-ilmiöistä. Yleisesti ottaen: varokaa ajattelun yhdenmukaisuutta ja massa-ajattelua.

Pentti Riekkola

Seuraava juttu: Sekalaisia poimintoja