Sekalaisia poimintoja

Maanviljelijä sai kovalla työllä laihan pellon kukoistamaan. Hän pyysi kylän pappia katsomaan aikaansaannostaan. Pappi oli ällistynyt: "Suurempia tähkäpäitä en ole koskaan nähnyt. Nuo ovat kyllä mehevimpiä sokerijuurikkaita, mitä olen nähnyt. Kunnia Herralle!" Jokaisen lajikkeen kohdalla pappi lateli ylistyksensä Herralle. Lopulta maanviljelijä sai tarpeekseen. "Kuulkaahan nyt, pastori", hän tiuskaisi, "olisittepa nähnyt tämän pellon silloin, kun se oli Herran huomassa."


Uskonnonopettaja kertoo lapsille hyvin seikkaperäisesti Pyhän Sebastianin kärsimyksistä - miten tämä nuolen lävistämänä joutui kokemaan sietämättömiä tuskia. Lapsia tämä kertomus liikuttaa aivan kyyneliin asti. Opettajan käy heitä sääliksi ja hän koettaa parhaansa mukaan lohduttaa: "Ei teidän tarvitse noin itkeä, hyvät lapsoset. Kuka sen nyt niin varmasti tietää, onko tämmöisissä jutuissa mitään perää."


Kirkkoherra tapasi rouva Syrjäkylän maantiellä: "En nähnyt eilen miestänne ehtoollisella." - "Sillä on kotona nyt."


"Ihmiset riitelevät uskonnon puolesta, kirjoittavat sen puolesta, taistelevat sen puolesta, kuolevat sen puolesta; tekevät mitä tahansa paitsi elävät sen puolesta."

 - Charles Caleb Colton, 1800-luvulla elänyt englantilainen pappi


" - - ja niinkuin ennenkin on havaittu ovat Opin ja Uskon tähden syttyneet sodat julmempia kuin muut."

 - Reinhold von Becker Turun Viikko-Sanomissa 30.6.1821


"Uskonto on yksi ihmiskunnan merkillisimmistä sivistyskeksinnöistä: kukaan ei tiedä uskonasioiden lopullista, oikeata totuutta - mutta siitä huolimatta joka ainoa meistä katsoo olevansa oikeutettu tuomitsemaan ne jotka jumalajattelevat toisin."

 - Vesa Majanen "Maailman sivu"-pakinassa Aamulehdessä 3.12.1991


Seuraava juttu: Uskonnottomien oikeuksia on puolustettava