Pitkää ikää

Ennen vanhaan aivan erityisen hyvään aikaan kaikki oli niin hienosti, että ihmiset jopa elivät paljon pidempään kuin nykyään. Vuoden 1992 uuden suomennoksen Raamatusta poimittuina muutama esimerkki: "Aadam eli kaikkiaan 930 vuotta, ja sitten hän kuoli" (1. Moos. 5:5). "Set eli kaikkiaan 912 vuotta ja kuoli sitten" (1. Moos. 5:8). "Jered eli kaikkiaan 962 vuotta ja kuoli sitten" (1. Moos. 5:20).

Täytyi pojilla olla melkoiset eväät. Eivät nämä nykypäivän mamerot ja paperot saavuta edes 150 vuoden ikää, kun jo kuolla kupsahtavat, vaikka söisivät mimmoista jogurttia tai kalaöljyä tahansa.

Todellisen jymy-yllätyksen lyö pöytään muuan laivanvarustaja: "Kun Nooa oli elänyt 500 vuotta, hänelle syntyivät Seem, Haam ja Jafet" (1. Moos. 5:32). Hitsi sentään, että ukko on painanut vielä siinä iässä kuin viriili pukki, vaikka nykyiset dementoituneet unohtavat jo alle satavuotiaina, kuinka lapsia tehdään!

Mitä hemmetin eliksiiriä he söivät, kysyn mä vaan. Kuuluiko herkkuihin kenties paahdettua norsunseläkettä? Entäpä uunissa haudutettua amatsoni-papukaijaa? Tahi mausteista kilpikonna-aladobia? Murkinan täytyi joka tapauksessa koostua jostakin luonnollisesti pitkään elävästä, jotta sen ikää lisäävä vaikutus siirtyi syöjään. Puheet lohen omega-3-rasvahappojen terveellisyydestä ovat siis silkkaa soopaa, koska lohi elää vain pari vuotta.

Toisaalta kuka kaipaa salaisuuden selvittämistä? Asian ratkaiseminen johtaisi valtioneuvoston aivan uudenlaisten haasteiden eteen. Ajatellaanpa vaikkapa yksilöllistä varhaiseläkettä, joka voidaan myöntää ennen vuotta 1944 syntyneelle. Jos ihmeravintoa popsivat pääsisivät 64-vuotiaina eläkkeelle, heille pitäisi maksaa eläkettä reilut 800 vuotta. Tätä kautta valtiovarainministeriölle saattaisi jossain määrin kertyä pohdittavaa, vaikka en mene tätä varmuudella sanomaan, koska en ole poliitikko.

Entäpä jos mummot siinä satavuotiaina eivät enää jaksaisikaan mennä itse vessaan? Sitten heille pitäisi vaihtaa vaippaa liki 800 vuotta. No, työtähän siinä nuoremmille tietenkin tarjottaisiin, mutta kasvava mummo/pappalauma tuottaisi vaipoillaan vuoren, joka kohoaisi rivakammin kuin maannousema itärannikolla. Jo vuoden 2300 paikkeilla vaippavuoren huippu yltäisi 10 000 metriin, mikä tekisi Mount Everestistä vain keskivertohaasteen vuorikiipeilyä harrastaville. Toisaalta vaippamateriaalin ansiosta tekovuori näyttäisi myös kesällä enimmäkseen valkoiselta, joskin rinteillä olisi eritteiden tummentavuuden vaikutuksesta hieman rusahtavaa sävytystä.

Kummastuttaa, miten ennen vanhaan aivan erityisen hyvään aikaan vanhustenhuollosta suoriuduttiin kuin vettä vain. Ei selvitä Iso Kirja tätä mitenkään. Toisaalta onnistunut vanhustenhuolto täytyi olla erityinen ihme jo Raamatun runoilemisen aikoihin.

Tapio Aho

Seuraava juttu: Atte Ateisti ja pastori Pyhätosi