Pakanasanomien jokaisessa numerossa esitellään jokin sisaryhdistyksemme. Tällä kertaa vuorossa on Satakunnan vapaa-ajattelijat ry.

Satakunnan vapaa-ajattelijat

Porissa toimi jo vuosikymmeniä sitten yhdistys, johon kirkkoon kuulumattomat kerääntyivät. Tämän siviilirekisteriyhdistyksen toiminta kuitenkin hiipui pikkuhiljaa jäsenistön vanhetessa. Viime vuoden alussa perustettiin uusi yhdistys, joka marraskuussa hyväksyttiin valtakunnallisenkin liiton jäseneksi. Yhdistyksen kotipaikka on Pori. Vanhan yhdistyksen jäsenistöön ollaan oltu yhteydessä.

Uuden yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet valittiin melko laajalta alueelta maakunnasta, mikä olikin toiminnan kannalta onnistunut ratkaisu. Puheenjohtajana toimii Marko Friberg Harjavallasta, varapuheenjohtajana Juha Harjula Ulvilasta, taloudenhoitajana Tauno Perkiö Eurajoelta, sihteerinä Erja Sallinen Raumalta ja rivijäsenenä Anna Tuli Porista kuten varajäsen Irene Saarinenkin.

Yhdistys ei ole järjestänyt vielä minkäänlaista jäsenhankintakampanjaa, mutta kirkostaeroamiskampanjan kylläkin. Jäsenhankintakampanjaa ollaan järjestämässä kuluvan kevään aikana, koska yhdistys on saanut maakunnan eri lehdissä palstatilaa ja kiinnostusta osakseen. Yhdistyksen jäsenistä osa oli aiemmin jäsenenä Tampereen ja osa Turun vapaa-ajattelijoissa. Jäseniä yhdistyksessä onkin vielä alle kaksikymmentä.

Vaikka porilaisilla ja raumalaisilla onkin vanhempi naapuruuskiista kuin turkulaisilla ja tamperelaisilla, toiminta yhdistyksessä onnistuu kuitenkin kotipaikkakunnista huolimatta.

Ensimmäisenä toimintamuotona saatiin vapaaehtoisilla lahjoitusvaroilla maksettua syyskokouksen kulut, ja nyt ollaan järjestämässä kirpputorimyyntiä helmikuun loppupuolelle, jotta saataisiin kerättyä kevätkokouksen kulunki. Ongelmallista onkin minkäänlaisen toiminnan järjestäminen, koska yhdistyksellä ei ole käytettävissä ilmaisia tai edes edullisia tiloja.

Yhdistys on ollut syksystä lukien tukena porilaisessa elämänkatsomustiedon opetukseen liittyvässä kiistassa, josta on tulossa oikeudellinen ennakkotapaus. Asiasta saadaan lisää tietoa varmasti päätösten tultua lainvoimaisiksi. Toimintatarmolla Erja Sallinen, sihteeri Satakunnan vapaa-ajattelijat

Erja Sallinen

Seuraava juttu: Runo