Jesus mikä meteli

Ennen vanhaan aivan erityisen hyvään aikaan ei ollut nintendoja, joilla ihmiset olisivat voineet saavuttaa nirvanan. Sen vuoksi esimerkiksi roomalaiset huvittelivat naulitsemalla tuomittuja ihmisiä ristiin, ja semmoinen oli siihen aikaan kovasti kivaa puuhastelua.

Yhtenä viikonloppuna sattui mielenkiintoinen naulitsemistapaus, kun muuan Jesus Copperfield oli määrä kiinnittää sinkitsemättömillä kymmentuumaisilla ristiin. Häntä syytettiin muun muassa kotikeittoisen laittomasta valmistamisesta. Aine oli hänen esitystään seuranneiden katsojien mukaan putkahtanut saaveihin kuin itsestään.

Paikallinen sanomalehti, Golgatta ja lähitienoo, oli totta kai kauhean kiinnostunut aiheesta ja lähetti neljä reportteriaan paikalle, jotta asiat varmasti tulisivat kerrotuksi totuudenmukaisesti ja lisäksi objektiivisesti. Reportterit olivat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Jesuksen lisäksi kahteen muuhun ristiin naulittiin kaksi puheliasta ryöväriä, siis yksi ryöväri per risti, ja kelpo toimittajamme ryhtyivät työhön. Väkeä paikalla oli runsaasti, sillä Jesus oli elämänsä aikana kerennyt tehdä kaikenlaisia temppuja ja hänen maineensa oli puskaradiossa kiirinyt laajalti.

Toimittajan ongelmaksi tiedotustilaisuudessa saattaa käydä esimerkiksi puhujan hiljainen ääni, jolloin herkästi syntyy alttius kuulla väärin. No juuri tämän karsimiseksi toimittajia oli sillä kertaa läsnä peräti neljä, että edes yksi kuulisi oikein, mutta heidän lisäkseen oli paljon muitakin ja taustapulinasta kehittyi melkoinen haitta.

Kun kerättyä materiaalia ruodittiin toimituksessa lehteen tällättäväksi, paljastui, että kaikki neljä olivat kuulleet ryövärin Jesukselle esittämän repliikin aivan eri tavalla. Ristiinnaulitut eivät ehkä puhuneet riittävän kovalla äänellä messuyleisön pitämän metelin vuoksi.

Matteuksen mukaan toinen ryöväreistä sanoi Jesukselle: “Mitä sinäkin täällä roikut, Copperfield? Teillä odotettiin sua jo neljännestä hetkestä saakka syömään keitettyä vuohenpäätä.”

Markuksen mielestä jompikumpi ryöväri sanoi Jesukselle:”Viittiks hiffata joltain nortin mun suuhun. Mä en voi ite laittaa sitä, ku mun käteni on ristissä.”

Luukas epäilee toisen ellei molempien ryövärien sanoneen Jesukselle: “Tää on ihan oikein meille. En olis tämän kummempaa meilehdottanukkaan. Mut toivottavasti tvistataan vielä kerran Las Vegasissa.”

Johannes väittää jokseenkin varmasti kuulleensa joko toisen tai toisen ryövärin sanoneen stereona Jesukselle: “Sikäli harmillista, että olen pianisti ja tämä vienee herkkyyden sormis-tani.”

Päätoimittajan mielestä tekstin elävyyden kannalta on tärkeintä, että ryöväri tai molemmat joka tapauksessa sanoivat jotain. Siitähän ei enää kukaan tulisi valittamaan, vaikka se julkaistaisiin pikku virhein. Äänenkäytöstä päätettiin kaikesta huolimatta antaa huomautus seuraavan viikon naulitsemistilaisuudessa ristiinnaulituille.

Tapio Aho

Seuraava juttu: Kirkkosanomat myös mainoskieltotalouksiin