Miksi en pysty uskomaan?

Jonkun uskonnon kannattaminen (kirkkoon kuuluminen) tai uskonnon hylkääminen ja uskonnottomuuden valinta ovat sen luokan asioita, että luulisi jokaisen ihmisen joskus tosissaan pohtivan ratkaisua ja sen takana olevia perusteita. Nyt kirkko saa edelleen suuria kirkollisverotuloja sen vuoksi, että Suomen nykykulttuuri on niin kytköksissä kristinuskoon, että ihmiset eivät edes ajattele, mihin he ovat siinä sitoutuneet, vaan he ns. tapakristittyinä yhä kuuluvat kirkkoon.

Minun mielestäni kristinusko niin kuin muutkin persoonalliseen jumalaan tukeutuvat uskonnot ovat täynnä väittämiä ja tapauksia, joita rehellisesti ajatteleva ihminen ei voi pitää totena. Tämä on yksi hyvä syy jättää uskonto tosiuskovaisten viihteeksi. Kun koulujen lukuaineiden opetuksen päämääränä on saada oppilaat ajattelemaan loogisesti, siitä ei valitettavasti tunnustuksellisen uskonnonopetuksen kohdalla pidetä kiinni.

Perussyy siihen, että minä erosin kirkosta on se, että en voi uskoa mihinkään jumalaan enkä kuoleman jälkeiseen elämään, koska niistä ei ole mitään pitävää todistetta. Ihmisen tarina on aivan samanlainen kuin minkä muun eläimen tahansa. Kuvittelu Jumalasta on vain suurta itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä ja suhteellisuudentajun puutetta.

Suuresta “alkuräjähdyksestä” on kulunut noin 15 miljardia vuotta. Maapallo on pyörinyt Aurinkokunnassamme liki 4,7 miljardia vuotta. Ensimmäiset eläimet ilmaantuivat maapallolle kambrikauden alussa noin 570 miljoonaa vuotta sitten, mutta ihmislajin tarina alkoi varsinaisesti vasta 35 miljoonaa vuotta sitten, jolloin ihmisen ja apinan varhaiset sukulaiset kehittyivät maapallolle.

Homo habitus eli kätevä ihminen tuli kuvioihin noin 2 miljoonaa vuotta sitten. Nykyihminen, homo sapiens, on vaikuttanut maapallolla vasta likimain 40 000 vuotta.

Eli luomiskertomukset Aatameineen ja Eevoineen sekä Raamatun kertomat ajat ovat ihmisten omia sepitelmiä ja paikkansapitämättömiä tarinoita.

Kristinuskon ikä on noin 2000 vuotta ja islamilaisuuden muutama sata vuotta sen alle. Tuo aika on alle 5 % nykyihmisen vaikutusajasta ja yksi promille kätevän ihmisen alkuajoista ja ehkä noin 1/20 000 -osa koko ihmislajin alkuhetkistä, siis aivan lyhyt tuokio. Tästä voi päätellä, että nykyuskonnot eivät paljon perusta aikaisemmin eläneistä lajitovereista.

Maapallolla on monta sataa erilaista uskontoa, joista jokaisen kannattajat pitävät omaansa ainoana oikeana. Millään uskonnolla ei kuitenkaan ole kannattajanaan enemmistöä. Silloin suurinta suosiotakin nauttiva uskonto on maapallon väestön yhden vähemmistön uskonto. Tuskinpa uskontojen väittämä kaikkivoipa Jumala tällaista uskontokirjoa sallisi.

Olisi myös mukava tietää, miten jumala kuuntelee ja seuraa maapallon kuutta miljardia ihmistä, kaikkia yhtäaikaa ja vielä monella tuhannella eri kielellä. Miltä galaksilta ja monenko miljardin valovuoden päästä?

Suomen valtionkirkkojärjestelmästä olisi nopeasti luovuttava. Koululaitoksen tunnustuksellinen uskonnonopetus tulisi siirtää kokonaan eri uskontokuntien omaksi tehtäväksi. Uskontoja ja eri aatesuuntia pitää kohdella tasavertaisesti demokraattisessa maassa. Millään uskontokunnalla ei saisi olla sellaista suosituimmuusasemaa kuin evankelisluterilaisella ja ortodoksisella kirkolla Suomessa nyt on.

Teuvo Kantola

Seuraava juttu: Vetoomus pienten lasten vanhemmille