Moderni uskonnoton kansa

Tutkittua tietoa suomalaisten uskonnollisuudesta tai uskonnottomuudesta on hyvin niukasti saatavissa. Suomessa on vain yksi taho, joka tekee jonkinlaisia tutkimuksia kyseisestä aiheesta. Kirkon tutkimuskeskus on jo nimensä perusteella kirkon asialla. On vaikea kuvitella, että kyseisen tutkimuslaitoksen tutkimukset olisivat luotettavia tai objektiivisia.

Kirkon tutkimuskeskus julkaisi jokin aika sitten kirjan Moderni kirkkokansa. Kirjan perussanoma tai se sanoma, jonka kirjan kirjoittajat haluavat välittää, on tyypillistä kirkon tutkimuskeskuksen juttua. Suomalaiset ovat kirjan mukaan uskonnollista kansaa, vaikka he eivät käy kirkossa ja pitävät kirkkoa vain seremoniamestarina. Mutta jos onnistuu jättämään tämänlaisen puffauksen omaan arvoonsa, niin kyllä ko. kirjasta aivan kelvollistakin tutkimustietoa on saatavissa.

Uskonnottomuuden tulevaisuuden kannalta mielenkiintoisimmat kohdat ovat ne, joissa käsitellään alueellisia ja ikäryhmien eroja. Tutkimukset tukevat väitettä, että uskonnottomuus lisääntymään tulevaisuudessa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla kirkon asema tulee merkittävästi heikkenemään.

Tutkimuksessa on kysytty, että pidätkö itseäsi uskonnollisena. Ikäryhmässä 65+ myönteisen vastauksen antoi 79% vastaajista. Vastaavasti ikäryhmässä 18-24 vuotta luku on pudonnut alle puoleen eli vain 37% pitää itseään uskonnollisena. Alueellisesti tarkasteltuna kehitys on samanlainen, mutta ei yhtä voimakas. Pohjois-Suomessa 73% vastaajista pitää itseään uskonnollisena, kun vastaavasti Uudellamaalla vain 52% tuntee samoin.

Tutkimukselta olisi kaivannut tarkempaa erittelyä. Jäin kaipaamaan tietoa, kuinka moni pääkaupunkiseudulla asuva nuori pitää itseään uskonnollisena. Voisi kuvitella jo tässäkin esitettyjen lukujen perusteella, että tämän ryhmän uskonnollisuus painuu alle 20%. Tämä antaa hyvän suunnan kehitykselle, jossa Suomeenkin voitaisiin saada todellinen uskonnonvapaus.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Runo