Lehdistä saksittua

Minulla on paha tapa lueskella lehdistä "päivän sanaa" ym. julistusta, ei niinkään harjoittaakseni hartautta Sanaa lukemalla, vaan koska ne antavat aivoille aihetta askarrella, siis suorastaan yllyttävät vastaväitteisiin. Yleisesti ottaen tuntuu siltä, että näillä sana-palstoilla saa sanoa melkein mitä tahansa, eikä niitä sovi mennä arvostelemaan, voihan kyseessä olla jopa piispa, kai hän teologiansa osaa.

Pirkkalaisessa julkaistaan sana-palstaa. Sen jutut ovat joskus hyviä, varsinkin jos kirjoittajana on Arto Köykkä. Mutta sitten tulee muuta moskaa - jopa omat oppilaani ovat siihen sortuneet - ei ole mennyt oppi perille.

1.8.01 kesäteologi puhui rippileireistä ja vertasi hyvin omaperäisesti ihmiselämää ikäänkuin matkalla olemiseen! Lopussa huipennus, lainaus kirjailija J.H:lta: "Kuka minä olen ei ole aivan helppo kysymys. Jumala tietää kuka minä olen ja tuntee minut läpikotaisin, vaikka itse en tiedä enkä tunne." Siinä teille pakanat: teissä on jumala, joka tietää ja toimii teissä, vaikka ette tietäisi tästä olotilasta mitään. Jeesus ajoi ihmisistä pois pahoja henkiä. Miten pakana ajaa itsestään pois jumalan? Vaikeaa taitaa olla kun ei näy eikä tunnu missään! Jospa mitään ei olekaan!

* * *

Jo tutuksi tullut piispamme lausui taas kuolemattomia sanoja (Aamulehti 12.8.01): "Rehellinen, nöyrä ja ihmisen perimmäisten kysymysten kanssa kamppaileva ateismi on aidompi asenne kuin sellainen jumalusko, josta ei ole mitään käytännön seurauksia."

Veljet: tämähän on suoraa puhetta, ja vielä piispan suusta! Mutta: jopa tutkimuksin on osoitettu, että kirkkoon kuuluu 54% ns. tapakristittyjä, jotka maksavat vain kirkollisveron ja jotka eivät koskaan osallistu kirkon toimintaan, eivät rukoile, eivät auta köyhiä. Miksi ei piispa sano näille suoraan, että erotkaa kirkosta, tämä ei ole teidän paikkanne, käytöksellänne pilaatte koko Herran seurakunnan. Mutta ei: raha kirkolle kelpaa, vaikka se olisi kuinka haisevaa.

Olisi piispa lopettanut sanomansa tähän, mutta ei. Meni pilaamaan kaiken hienosti sanomansa: "Ateismi on - näin väitän - yksi uskonnollisen uskon muoto". Halleluja ja amen! Nostan käteni ja huokailen syvään: olen äimän käkenä ja täysin sanaton. Koettakaa kestää.

Reijo Linkoaho

Seuraava juttu: Sananeliö