"Luonnollinen"

Viime aikoina olen useasti törmännyt sanaan "luonnollinen". Se yhdistetään johonkin hyvään ja kauniiseen ja tavoiteltavaan. Vastaavasti sitten luonnoton ja epäluonnollinen ovat jotain väärää ja vältettävää.

Homoseksuaalisuus ei ole luonnollista, väittävät. Itse asiassa luonnossakin homoseksuaalisuutta esiintyy eräillä apinoilla. Mutta siis - mitä ihmisen käyttäytymiseen pitäisi hakea mallia luonnosta? Väittipä joku, että homoseksuaalisuus on syntiä, koska se ei tähtää jälkeläisten hankkimiseen. Silloin kai luonnotonta on ehkäisykin.

Raamatussa apostoli Paavali sitten kertoo meille, että homoseksuaalisuus on luonnonvastaista, ja toisaalla että "Opettaahan jo luontokin teille, että pitkä tukka on miehelle häpeäksi". Kuka kertoisi tämän pitkätukkagospelrokkareille?

Luonnossa esiintyy kilpailua ruuasta, ja nälänhätäkin on sangen luonnollinen asia. On oikein luonnotonta, että populaatio säätelee kokoaan ympäristön mukaan parantaakseen yksilöiden elämänlaatua. Nälänhätää ei silti pidetä toivottavana tilana.

Pahat evoluutiotiedemiehet taas pitävät kamppailua elintilasta hyvänä, luonnollisena asiana, joka kehittää lajia. Näin ovat minulle kertoneet tieteen valon löytäneet kreationistit. Toki jotkut väittävät, että tieteen tehtävänä on vain kuvata maailmaa, eikä luoda moraalisääntöjä, mutta näinhän asia ei ole. Varmaan minäkin tämän ymmärrän, kun käännyn pois "evouskosta".

Luonnonlääkkeistäkin puhutaan, ja luonnonmukaisesta ruuasta. Totta kyllä, luonnonkasveista moni lääkitsee, ja tuholaismyrkkyjen jäämät tuskin ainakaan terveyttä lisäävät. Mutta toisaalta, suippumyrkkyseitikki on puhdas luonnontuote. Lääkkeen luonnonmukaisuus ei ole mikään tae vaarattomuudesta, minkä havainnon ilmeisesti vahvistavat muutamat yrttilääkkeisiin kuolleet Keski-Euroopassa.

Vitalismin, opin salaperäisestä elämänvoimasta, olen luullut kuolleen pari vuosisataa sitten. Luomutuotteiden innokkaimpien markkinoijien puheita kuunnellessani en olekaan siitä enää varma. Tuntuu näet siltä, että jotain selittämätöntä voimaa arvellaan luonnontuotteissa olevan.

Outo sana kaikkiaan tuo "luonnollinen".

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Erkin elämä (sarjakuva)