Stefan - nykyajan ihme

Arvostelu kirjasta Stefan Gustavsson: Perusteltu usko (1999, Uusi Tie).

Ihme on tapahtunut! Suuri pelastaja ja vapahtaja on löytynyt! Nimittäin ruotsalaisen Credon pääsihteeri Stefan Gustavsson. Nykyisenä stressaavan ahdistuksen aikana, jolloin jopa pakinat pakkaavat itkettämään, hän on onnistunut luomaan teoksen, jota lukiessa alkaa naurattaa hervottomasti. Ihan mahanpohjasta ottaa. Niin väkevästi heiluu hänen humoristinen säilänsä. Stefan siis vapahtaa ahdistukselta ja pelastaa päivän.

Jo kirjan nimi, "Perusteltu usko", saa ensimmäiset hytkymiset aikaan. Koska Stefan ei näe Jumalaa, hänen on perusteltava, miksi hän uskoo, ja miksi uskovaisten höpötykset ovat olevinaan totta. Tämä on erikoista siksi, että tavallisestihan olemattomiin uskovat hakevat uutta uskoa loogisuuteensa lähimmästä lataamosta.

- Tarkoituksenani on esittää kristinuskon puolesta puhuvia todisteita. Perimmäisenä tavoitteena on kuitenkin totuus, naurattaa Stefan.

Hah hah haa! Niin kuin uskovaisten perimmäisenä tavoitteena muka olisi totuus. Hehän elävät ainaisessa satujen maailmassa. Ja entäs ne todisteet sitten!

- Valistusajattelun valta-asema länsimaissa on nostanut ateistisen näkökulman neutraaliksi ja itsestäänselväksi lähtökohdaksi. Jumalan olemassaolo täytyy todistaa, ei sitä, että hän ei ole olemassa, anekdoottailee Stefan.

Hoh hoo hark hark! Eihän tätä mahanahka repeämättä kestä. Stefan saisi varmasti pankistakin lainaa peeaana ja ilman vakuuksia. Kyllä hän osaisi asiat niin päin selittää. Hän jatkaa kuitenkin muina miehinä lukijoidensa huvittamista.

- Onko Jumala olemassa? Kysymystä lähemmin tarkasteltaessa käy ilmi, että tähän kysymykseen on lähes mahdotonta vastata kieltävästi.

Stefan heittää esimerkiksi metsän. Jos sieltä löytyy jostakin kohtaa sieniä, voidaan vastata, että kyllä siellä on sieniä. Jos yhdessä kohtaa ei ole sieniä, ei silti voi sanoa, etteikö jossain muussa kohtaa metsää kasvaisi sieniä.

- Tämä esimerkki muistuttaa, että ehdottoman kielteinen väite edellyttää ehdottoman varmaa ja tyhjentävää tietoa. Myös väite "Tiedän, ettei Jumalaa ole" edellyttää tyhjentäviä tietoja.

Heko heko honk honk! Stefan on todellinen huumormies. Hän ujuttaa todisteiden hankinnan muille, vaikka kauppaakin tuotettaan itse. Todellisuudessa hänen itsensä pitäisi mennä etsimään merkkejä Jumalastaan joltakin muulta planeetalta, koska maapallolta niistä ei löydy ensimmäistäkään.

Stefan on samanlainen vitsiniekka kuin vaatepuoskarit "Keisarin uudet vaatteet" -sadussa. Paitsi, että Stefan panee paremmaksi. Hän näyttää ihmisille tyhjää estradia ja vakuuttaa todistellen, että siinä seisoo keisari ilman rihman kiertämää. Melkoinen huuliveikko tuo Stefan.

"Perusteltu usko" -teos kannattaa lukea pieninä pätkinä. Nauraminen tekee mahalihakset muutoin sietämättömän kipeiksi.

Tapio Aho

Seuraava juttu: Erkin elämä, osa 5 (sarjakuva)