Kansasin osavaltio hylkää evoluutioteorian

Kansasin koululautakunta äänesti äskettäin äänin 6-4 evoluutioteorian hylkäämisen puolesta osavaltion peruskouluissa. Koululautakunnan päätös oli varsin kiero: evoluution opetusta ei itse asiassa täysin hylätty, vaan osavaltion standarditesteistä poistettiin evoluutioon liittyvät kysymykset. Se sai aikaan levotonta liikehdintää varsinkin tiedemiesten ja opettajien keskuudessa. Vuonna 1987 tehty korkeimman oikeuden päätös kieltää kouluissa kreationismin opetuksen sekä estää evoluutioteorian hylkäämisen koulun biologian tunneilta.

Nyt opettajat ja muut kasvatustieteilijät ovatkin kyselleet mitä evoluutioteorian sijalla kouluissa sitten opetettaisiin? Monet eri järjestöt ovatkin ilmoittaneet ryhtyvänsä oikeudellisiin toimenpiteisiin, mikäli uusi päätös aiotaan toteuttaa, varsinkin jos koulut aikoisivat opettaa kreationismia.

Jokaisella koululla ja koulupiirillä on vapaat kädet päättää itsenäisesti omasta opetussuunnitelmastaan. Osavaltio antaa vain raamit, joiden sisällä koulut toimivat. Kriitikot pelkäävät, että tämän viikon päätöksellä saattaa olla vaikutusta koulujen tuleviin opetussuunnitelmiin. Lautakunnan puheenjohtaja Linda Holloway on haastattelussa kertonut olevansa todella yllättynyt, mikäli yksikään koulupiiri luopuisi evoluutioteorian opettamisesta.

Kansasin kuvernööri, Bill Graves kertoi omassa haastattelussaan, että opetuslautakunnan päätös on nolannut koko Kansasin osavaltion. Hän oli saanut päätöstä seuranneena päivänä n. 200 e-mailia. Esimerkiksi eräs mies Minnesotan osavaltiosta oli kirjoittanut, että hän tulee pitämään Kansasia paikkana, jossa ei aio vierailla sen ilmeisen älyllisen rappiotilan takia!

Monet vanhemmat ovat myös olleet huolissaan lapsiensa opintojen puolesta. Jos Kansasin kouluissa ei enää opetettaisi evoluutioteoriaa, collegeen hakiessaan heillä olisi suuri aukko yleissivistyksessä ja pääsykokeissa he tulisivat ehkä hylätyiksi.

Monet konservatiivit ovat sitä mieltä, että jumaluusopin puute kouluissa on syynä viime aikojen koulujen levottomuuksiin. Luomisteorian kannattajajoukko Amerikassa todennäköisesti laajenee hetkellisesti ennen kutistumistaan.

Kouluissa on kiellettyä jopa yksityiset rukoushetket. Minkäänlaista uskonnollista toimintaa ei niissä saa harjoittaa, uskonto ei edes ole oppiaineena. Jopa pienempien lasten videohetkiin kotoa tuotavat videot jäävät katsomatta, jos niissä on hivenenkin uskonnollista materiaalia. (Tyttäreni nimittäin yritti kerran viedä kouluun Disneyn piirretyn Notre Damen kellonsoittaja, mutta katsomatta jäi!)

Kansalliset mielipidetiedustelut ovat osoittaneet, että lähes 50% amerikkalaisista ei vieläkään hyväksy darwinismia. He uskovat, että ihminen luotiin 10 000 vuotta sitten nykyiseen olemukseensa Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan. On olemassa päivänselvä kompromissi - teistinen evoluutio, pitäen sisällään Jumalan käyttäneen hyväksi evoluutiota modernin maailman luomiseksi, aivan kuin hän olisi voinut käynnistää alkuräjähdyksenkin (myöskin poistettu Kansasin opetusohjelmasta). Jopa kiihkomieliset kreationistit uskovat jonkinlaiseen eloonjäämistaisteluun lajien välillä, mutta ihminen apinan jälkeläinen - Science fictionia! Evoluutioteoriassa on heidän mielestään niin suuria aukkoja, ettei sitä koskaan pystytä täysin todistamaan.

Mutta useimmat tiedemiehet ja kasvattajat ja se loppu 50% amerikkalaisista luottaa darwinismiin nykyaikaisen biologian teoreettisena runkona, jonka tukena on huomattava määrä todisteita. Heidän mielestään se on huomattavasti parempi tieteellisten tosiasioiden lähde kuin "testamentti", mikä on kirjoitettu kenties 5000 vuotta sitten.

Kansasin kuvernöörin mukaan tästä joka tapauksessa tulee lautakunnan tämän kauden kuuma poliittinen ja lainsäädännöllinen kysymys. Hänen mielestään päätös oli niin epärealistinen, että se vähensi koululautakunnan uskottavuutta. Jotkut lainsäätäjät keskustelevatkin nyt lautakunnan lakkauttamisesta tai ainakin sen valtuuksien rajoittamisesta.

Dallas-Fort Worth metroplexin Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Mike Sullivan ei asiasta ole huolissaan. Hän luottaa järjen käytön voittavan. Hänen mukaansa vain muutama tuhat neanderthalin ihmistä Kansasissa kannattaa evoluution opetuksen lakkauttamista, niiden kuuden lisäksi, jotka äänestivät tämän typerän päätöksen puolesta. Sullivan yhtyy USA:n tiedepiirien kantaan ja toteaa, että se, mistä ko. koululautakunta on ollut hiljaa, on kysymys mitä peruskouluissa otetaan evoluutio-opetuksen tilalle. Ei voida tarjota pelkästään EI-OOTA elämän monimuotoisuudelle biologian tunneille kokonaiseksi 12 vuodeksi. USA:n Korkein oikeushan on jo säätänyt, että kreationismin opetus on perustuslain vastaista!

Let's stay real!

Mikko Nummelin (joka on itse kristitty) on kerännyt sivulleen joukon linkkejä joista suuri on suomenkielisiä.

Hannele Leppänen

Seuraava juttu: Erkin elämä, osa 4: Julmia totuuksia (sarjakuva)