Edellinen Sisällys Seuraava

Raamatun ruodintaa

Eräässä pilakuvassa mies heittää lanttia: "Kruuna, niin töihin; klaava, niin baariin." Ensimmäisellä heitolla tulee kruuna, jolloin mies mutisee jotain huonosta heitosta ja heittää uudelleen. Toisella yrityksellä tuleekin klaava, joten nyt mies voi kertoa kolikon päättäneen baariin menosta.

Pilakuva tuo mieleeni Raamatun käyttämisen elämänohjeena. Toisaalla Raamatussa lukee "Älkää kohdelko huonosti leskiä älkääkä orpoja.", toisaalla sanotaan orjan lyömisestä "jos orja pysyy hengissä päivän tai kaksi, isäntää älköön rangaistako; onhan orja hänen omaisuuttaan." Veren syönti kielletään useaan otteeseen, Jeesus neuvoo rakastamaan vihamiehiäänkin ja Mooses kieltää kutomasta kangasta kahdesta erilaisesta langasta. Sopivat jakeet valitsemalla Raamatusta löytyy melkein mikä tahansa oppi.

Virheitä ja ristiriitoja

Toinen Aikakirja tietää kertoa yhdessä ainossa taistelussa kuolleen 500 000 sotilaan - tapettiinko yhdessä taistelussa enemmän ihmisiä kuin Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla yhteensä, vai liioittelevatko erään paimentolaisheimon tarinat hieman? Raamattu on keskenään ristiriitainenkin, esimerkiksi Luukkaan mukaan Joosefin isä oli Eeli, mutta Matteuksen evankeliumissa Joosefin isäksi ilmoitetaan Jaakob.

Edellinen ristiriita koskee vain historiallista yksityiskohtaa, mutta kristinopin kannalta tärkeät kohdatkaan eivät ole selkeämmin esillä. Pelastummeko yksin uskosta? "Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä?" vs. "Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä." Entä tuomitaanko lapset isien synneistä? "Lapset ja lasten lapset aina kolmanteen ja neljänteen polveen saakka hän panee vastaamaan isiensä pahoista teoista." vs. "Ei poikaa panna vastaamaan isänsä synneistä eikä isää poikansa synneistä." Mooseksen laista Jeesus itse toteaa "Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat", mutta Paavali taas kirjoittaa "Hän on kumonnut lain käskyineen ja säädöksineen." Pyhä Henki muuttaa mieltään kovin usein...

Sananlaskut neuvovat selkeästi: "Älä vastaa tyhmälle hänen tyhmyytensä mukaan, ettet itsekin saisi tyhmän nimeä. Vastaa tyhmälle hänen tyhmyytensä mukaan, ettei hän kuvittelisi olevansa viisas." Evankelista Markus kirjoittaa "Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme.", Matteus taas "Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa." Kolminaisuudesta riittää lahkoilla kinasteltavaa, eikä ihme kun Jeesus sanoo yhtäällä "Minä ja Isä olemme yhtä." ja toisaalla "Isä on minua suurempi."

Uskovaisten vastaväitteitä

Usein osan Raamatusta sanotaan olevan "kulttuurisidonnaista". Tällä ohitetaan esimerkiksi naisen asemaa koskevat jakeet, kuten "Sitä en salli, että nainen opettaa". Naispappeus tuntuu kummalliselta, varsinkin kun naisen asema on niitä harvoja asioita joissa Raamatun kanta on yksiselitteinen. Ehkä piankin näemme ensimmäisen homopapin, kun Kirjojen Kirjasta löytyy lisää "kulttuurisidonnaisuuksia".

Tavanomainen uskovaisten puolustus on myös todeta osat Raamatusta symboliseksi, luomiskertomuksen ollessa tästä selvin esimerkki. Kristityt jakaantuvatkin moniin lahkoihin sen mukaan, mitä osia kukin pitää kirjaimellisina ja mitä symbolisina. Käännösvirheisiin vetoaminen on myös eräs tapa epäsuorasti myöntää Raamattu epätäydelliseksi. Lopulta usein selitetään, että Pyhä Henki auttaa ymmärtämään - täytyy siis olla uskossa ymmärtääkseen Raamattua. Näin asia varmaan on, tuntuvathan horoskoopitkin toteutuvan jos niihin lujasti uskoo.

Minä myönnän omat mielipiteet omikseni, enkä yritä puolustaa niitä etsimällä ikivanhasta kirjasta sopivia jakeita. "Älä tapa" on hyvä yleissääntö elämässä, mutta miksi sitä pitäisi perustella sadulla Jumalasta, Mooseksesta ja Siinainvuoresta?

Jori Mäntysalo

Edellinen Sisällys Seuraava

Lainatut Raamatunkohdat:
2.Moos. 22:21, 2.Moos. 21:20-21, Apt. 15:20, Matt. 5:44, 3.Moos 19:19, 2.Aik 13:17, Luuk. 3:23, Matt. 1:16, Jaak. 2:14, Efes. 2:8-9, 2.Moos. 34:7, Hes. 18:20, Matt. 5:18, Efes. 2:15, 1.Kor. 14:34-35, 1.Tim. 2:12, Sanan. 26:4-5, Mark. 9:40, Matt. 12:30, Joh. 10:30, Joh. 14:28

Lainatut raamatunkohdat voit lukea kokonaisuudessaan omalta sivultaan.