Edellinen Sisällys Seuraava

Heippa teille -kyselyn palautteesta

Lähetimme viime kesäkuussa jäsenistölle "Heippa teille, vastaukset meille!" -kyselyn toimintamme kehittämiseksi. Koska palaute oli valitettavan vähäistä, odottelua jatkettiin. Vastaajat olivat 16-84 -vuotiaita, keski-ikä 47 vuotta. Tässä hieman yhteenvetoa palautteesta.

Rasti ruutuun -vastauksista

Yhdistyksen toiminnan toivottiin suuntautuvan nykyistä enemmän ulospäin 77%, "varsinkin nuorempiin"", mutta myös jäsenistöön 38%.

Jäsentilaisuuksien toivottiin olevan kulttuuripitoisia 77%, kevyitä 38%, asiallisia tai tiukan asiallisia 23%, humoristisia 15%, muunlaisia "keskustelupainotteisia", "mielenkiintoisia, hauskoja hyödyllisiä" 15%. Lisäksi toivottiin unohdettavan "tiukan pipan Laukontorin rantaan, jos Viikinsaareen on meno".

Maksuttomista kursseistamme osallistuisi puhuja-, kirjoitus- ja taidekursseille noin viidesosa, muulle kurssille "tiedekursseille", "rajanveto huuhaan ja todellisen tieteen välille" lähes kolmasosa. Eräs voisi lisäksi "olla mukana järjestämässä ja vaikka opettamassa sivuntaiton- ja kirjoittamisen kursseilla."

Keskusteluryhmiin ja ryhmäkokoontumisiin, esim. Viikinsaareen, samoin opintopiiriin osallistuisi puolet. Opintoaiheita ehdotettiin: "Vapaa-ajattelijain liiton kulttuuriohjelmaan tutustuminen", "pseudotieteet", "elämänhallinta", "tieteellinen maailmankuva", "yhteiskunta-analyysiä; uskonto ja magia yms. populismina ja hallitsemisen välineinä".

Yhteiset retket, joilta toivottiin "kohtuu hintaa", kiinnostivat kolmasosaa vastaajista, samoin muut tapahtumat. Retkikohteena esitettiin "vanhat kirkot". "Olen halukas osallistumaan kaikkiin yhteisiin tapahtumiin, ja uskon että voisin saada uskonnollisen vaimonikin mukaan...:-)"

Radio/televisio-ohjelmiimme osallistuisi suunnittelemalla ja esiintymällä ehkä joka kolmas, joista tosin osa "ehkä". Myös medioihin yhteyksien luoja ilmoittautui.

Pakanasanomien tekoon osallistuisi ehdottamalla jutun aiheita ja kirjoittamalla juttuja 38%, muullakin tavoin osallistuttaisiin: "mahdollisesti piirtämällä" ja "taittamalla".

Materiaalia levittäisi kolmasosa vastaajista ja sekä netti- että erilaisen paperimateriaalin tekoon osallistuttaisiin ideoimalla, kirjoittamalla tekstejä, "taittamalla ja suunnittelemalla" "koodaamalla filettoja", tekemällä "visuaalisesti käypäisiä esitteitä".

Omalla erikoisalallaan osallistuttaisiin "puhumalla, kirjoittamalla", "Osaan jonkin verran lehtityötä ja ehkä hallitsen myös muulla tavoin viestintää." Talkoisiinkin olisi tulijoita.

Toimintaan osallistuttaisiin aktiivisemmin, jos: "ehtisin", "en olisi niin arka ja laiskakin", "kokisin toiminnan mielekkääksi", "vuorotyö ei rajoittaisi osallistumismahdollisuutta", "yleisillä kulkuneuvoilla pääsee".

Mitä toivot yhdistyksen tekevän uskonnottomien oikeuksien ja asioiden hyväksi:

"Tuomalla ne julkisuuteen ja perustelemalla niitä"

"Uskonnottomien koululaisten (lasten, nuorten) oikeuksien puolustaminen. Koulussa ET-tuntien sisällön kehittäminen."

"Tietenkin vanhat tavoitteet + arkipäivän uskonnon ylivallan paljastaminen"

"Tarjoavan enemmän tieteellistä maailmankuvaa"

"Uskonnottomien oikeuksien hyväksi tehtävässä työssä toivoisin yhdistyksen lisäävän tiedotustaan. Enemmän kannanottoja ja välittömästi kiinni kreationistien huuhaaväittämiin. Voisi olla paikallaan myös ryhtyä rakentamaan uskonnottomien vapaa-ajattelijoiden imagoa yleensä: On tuskallista lukea kapulakielistä (tämä ei nyt koske Tampereen vapaa-ajattelijoiden lehdistövastauksia) ja useimmilta ihmisiltä lantun yli menevää vastaselitystä uskonvammaisten väittämiin. Ihmisille pitää puhua sillä kielellä, mitä ihmiset ymmärtävät."

Muita kommentteja:

"En ole yhdistystoiminnasta kiinnostunut, vaikka "aate" on oikea. Haluan silti olla mukana. Vapaa Ajattelija -lehti on hirveän synkän näköinen ja teksteiltään painavaa. Toivoisin enemmän hymyä ja iloa siitä, että on löytänyt vapauden valtaväestön painostuksesta huolimatta. Hyvää kesää!"

"Tilaisuuksissa, ohjelmissa, lehdissä jne. pitäisi esiintyä "tähtiä", jotka tietävät ja osaavat tavallista paremmin, jotka vetää väkeä. (Tietysti myös meitä "tavallisia" tallaajia pitää olla esiintymässä/osallistumassa.)"

"Toivoisin, että Vapaa-ajattelijoilla olisi vuokrattavana arkunpäällisvaate. Yksinkertainen, mutta kaunis. Kun toivottavasti esim. pahviarkut yleistyvät, vaatteella varmasti olisi kysyntää. Maksaisi varmaan hintansa takaisin, vaikka vuokra olisikin kohtuullinen."

"Olen sukuni musta lammas. Ja jos vielä tietävät tämän, olen aivan KAAMEA... PAKANA... ym. ym. Joten olla hiljaa omissa oloissani. Pienellä eläkkeellä."

Kiitokset kaikille osallistuneille.

Liisa Louhivuori

Edellinen Sisällys Seuraava