Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Ohjaajaksi Prometheus-leirille?

Prometheus-leirit

Prometheus-leirien tavoitteena on auttaa 14-15-vuotiaita nuoria etsimään ja löytämään eväitä oman maailmankatsomuksensa muodostamiseen. Leiriviikon aikana käsitellään nuoren elämän kannalta tärkeitä teemoja: ihmissuhteita, erilaisuutta, yhteiskuntaa sekä omaa ja maailman tulevaisuutta, sitoutumatta mihinkään tiettyyn maailmankatsomukseen tai ideologiaan.

Keskusteluissa kannustetaan itsenäiseen ajatteluun ja omatoimisuuteen sekä tiedon hankinnassa että oman elämän valinnoissa. Leiriviikon tunnelma rakennetaan lämpimäksi ja erilaisuutta sallivaksi - antamaan uskallusta vaikeiden ja vakavienkin aiheiden käsittelyyn. Tärkeää on myös pyrkiä antamaan usein kotipaikkakunnillaan pienenä vähemmistönä oleville nuorille tilaisuus tuntea olevansa osa suurempaa ryhmää.

Vakavien puheiden vastapainoksi leirillä pidetään hauskaa: leikitään, uidaan, saunotaan. Keskustelujakaan ei käydä pulpetissa istuen, vaan vaikka rantakalliolla loikoillen ja päiväteemoja puidaan myös näytelmien, ryhmätöiden ja erilaisten ajatusleikkien avulla.

Leirejä järjestetään leirikeskuksissa ympäri maata, Hangosta Inariin. Kesällä 1998 järjestettiin 37 leiriä, joille osallistui yli 500 leiriläistä. Perinteisten, paikallaan pysyvien leirien lisäksi mukaan mahtuu pari laivaleiriä sekä pyörä-, vaellus- ja telttaleirit.

Prometheus-leirin tuki ry on järjestö leirien takana. Se perustettiin vuonna 1990 huolehtimaan leiritoiminnasta, jonka filosofian- ja elämänkatsomustiedon opettajat ry (FETO) oli aloittanut vuotta aikaisemmin. Idea lähti elämänkatsomustietoa opiskelleilta nuorilta, jotka kaipasivat uskontoihin sitoutumatonta aikuistumisleiriä vaihtoehdoksi rippikoululle. Yhdistys on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Leiriohjaajaksi?

Leirien ohjaajina toimii eri ikäisiä, vapaaehtoisia aikuisia opettajista opiskelijoihin ja sähköurakoitsijoista lääkäreihin. Heitä yhdistää kiinnostus elämänkatsomukselliseen pohdintaan ja keskusteluun ja halu toimia nuorten kanssa. Ohjaajiksi tarvitaan ensi kesänä yli 80 aikuista. Siksi Protu etsii kuumeisesti uusia ohjaajia.

Ohjaajan tehtävänä ei ole opettaa, tuputtaa eikä antaa oikeita vastauksia, vaan toimia keskustelujen luotsina. Ohjaaja kuuntelee, kertoo tarvittaessa oman näkökulmansa ja viskelee keskusteluun uusia ajatuksia.

Hyvä ohjaaja uskaltautuu laittamaan itsensä ja omat ajatuksensa likoon ja olemaan esimerkkitapauksena: näinkin voi aikuinen ajatella.

Ohjaaja ei ole yksin. Jokaiselle leirille lähtee kaksi ohjaajaa, ensikertalaisen tueksi yleensä joku kokeneempi. Mukaan lähtee myös neljä tai viisi apuohjaajaa, 15 - 18- vuotiaita edellisten kesien leiriläisiä. Ruokapuolesta huolehtii kokki ja käytännön asioiden hoitamiseen saa opastusta ja tukea yhdistykseltä. Yhdistys kouluttaa kaikki ohjaajat ja apuohjaajat kevään aikana.

Palkkaa ohjaajille ei makseta, mutta matkat leiripaikkaan korvataan ja taatusti täyttävät ruuat tarjotaan. Muita luontaisetuja on luvassa runsain mitoin: uusia ihmisiä, herkullisia keskusteluja, auringonlaskuja, lämpimiä halauksia ja yllättäviä ajatuksia.

Juuri sinä voit olla se tuleva ohjaaja, jonka leiristä puhutaan pitkään ja haikeudella. Se, joka osasi ja uskalsi. Oli vielä mukavakin, luotettava aikuinen, jolle oli helppo kertoa ajatuksiaan. Tärkeä ihminen, joka avarsi omaa ajattelutapaa.

Saavu siis ohjaajainfoon. Tampereen ohjaajainfo järjestetään sunnuntaina 7.2. kello 11 alkaen Vanhalla kirjastotalolla. Tilaisuudessa on mahdollisuus tavata ohjaajanhommalle sydämensä menettäneitä aktiiveja ja kuulla lisää leireistä Lisätietoa saa myös Protun toimistosta (puh: 09-2257622) tai vaikkapa allekirjoittaneelta (puh: 040-7023917)

Riikka Taavetti

(Prometheus-leirin Tuki ry:llä on myös seittisivusto. -webmaster)

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava