Sisällys Seuraava

Pääkirjoitus

Vapaa-ajattelijain liiton tarkoituksena on edistää tieteellisen ja humanistisen elämänkatsomuksen leviämistä. Vapaa-ajattelijoiden liitto on meidän kaikkien uskonnottomien etujärjestö, joka puolustaa etujamme nykyisen valtiovallan hyväksymän hiljaisen syrjinnän aikana.

Meitä uskonnottomia on tässä maassa jo satoja tuhansia, mutta siitä huolimatta olemassaoloamme ja näkökantojamme ei ole paljon otettu huomioon edes nimenomaan meitä koskevia päätöksiä tehtäessä. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että me itse olemme välinpitämättömästi alistuneet tilanteeseen emmekä ole käyttäneet vaikutusmahdollisuuksiamme tarpeeksi tehokkaasti hyväksi. Se ei ole oikeutta saanut, joka ei sitä ole itse hankkinut.

Järjestö sinällään ei ole meille mikään itsetarkoitus. Se on vain yksi väline ajaa hyviä asioita ja yksi sosiaalisen kanssakäymisen muoto. Mitä vahvempi ja aktiivisempi järjestö, sitä paremmin kanavoituvat uskonnottomien näkökannat poliittiseen todellisuuteen. On täysin turha luulo, että jotkin kirkkoon kuuluvat poliitikkoretkut ajavat meidänkin asioita (ainakaan parempaan suuntaan).

Niinpä vetoamme Sinuun, villi vapaa-ajattelija, että heräisit vetelästä uneliaisuudesta ja rupeaisit vaatimaan ja käyttämään oikeuksiasi. Ensinnäkin on jo pelkästään lukemattomia arkielämän tilanteita, joissa valinnoillasi voit vaikuttaa. Sinä esimerkiksi voit erota uskonnollisesta yhteisöstä melko vähällä vaivalla, sinä voit laittaa lapsesi opiskelemaan koulussa elämänkatsomustietoa (mikäli et kuulu mihinkään uskontokuntaan) ja sinun tai lapsesi ei ole useimmiten pakko kuunnella uskonnollista pakkosyöttöä.

Erityisen tärkeää on yhteyksien ylläpito toisiin vapaa-ajattelijoihin, sillä pienenkin mutta itsensä tiedostavan ryhmän yli ei noin vain kävellä. Tampereen vapaa-ajattelijat ry. voi auttaa näiden yhteyksien muodostamisessa.

Tärkeä tehtävä vapaa-ajattelijoille on oman elämänmuodon puolustamisen lisäksi myös sen levittäminen. Nyt olisi meidän kaikkien aika käydä jo hyökkäykseen. Tilastojen valossa näyttäisi siltä, että koulutuksen lisääntymisen myötä perinteinen irrationalismi olisi väistymässä rationaalisuuden tieltä. Valitettavasti on kuitenkin käynyt niin, että uskonto on löytänyt uusia muotoja. Niille on usein ominaista, että ne näyttävät päällisin puolin tieteellisiltä. Tarkempi perehtyminen osoittaa kuitenkin, että niiden kantavina voimina ovat mystiikka ja irrationaalisuus. Monet vapaa-ajattelijatkaan eivät esimerkiksi tiedä lapsiaan Steiner-kouluun laittaessaan, mitä näiden koulujen ideologia, henkitieteellinen antroposofia, oikein pitää sisällään. Siksipä tiedon levittäminen ja huijauksen paljastaminen ovat Tampereen vapaa-ajattelijoidenkin toiminnan olennaisia tavoitteita.

Sisällys Seuraava