Numeron 5/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 5 - 2006

62. vuosikerta



Äänestysaktiivisuus ennallaan



Marketta Ollikainen



Nuoret, uskonto ja seurakuntavaalit



Nuorten joukkoerot kirkosta ja hiipunut kiinnostus kirkollisia toimituksia kohtaan on huolestuttanut valtion nuorisoasiain neuvottelukuntaa. Se teetätti TNS-Gallupilla tutkimuksen nuorten uskonnollisuudesta ja tarjosi tuloksia evankelisluterilaiselle kirkolle kampanja-aineistoksi marraskuussa pidetyissä seurakuntavaaleissa ja lähti muutenkin aktiivisesti mukaan seurakuntien vaalityöhön, jotta nuoria saataisiin mukaan kirkon toimintaan.

Suomen evankelisluterilaisissa seurakunnissa marraskuussa järjestetyissä kirkkovaaleissa haluttiin saada erityisesti nuoret mukaan seurakuntatyöhön ja samalla estää heidän jatkuva joukkopakonsa kirkosta. Vaaleissa valittiin seurakuntien luottamuselimet neljäksi vuodeksi eteenpäin.

Sopivasti juuri kirkkovaalien alla Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora julkaisi tuoreimman nuorisobarometrinsa, jossa oli kartoitettu 15 - 29 -vuotiaiden suomalaisnuorten uskonnollisuutta. Ajankohta ei ollut sattuma, sillä Nuorassa oli jo hyvissä ajoin päätetty lähteä mukaan seurakuntien vaalityöhön. Maaliskuussa TNS-Gallupin tekemässä kyselyssä oli kysytty muun muassa nuorten tietämystä tulevista seurakuntavaaleista ja halukkuutta osallistua niihin.

Nuorisobarometri julkaistiin 5. lokakuuta opetusministeriössä Helsingissä pidetyssä seminaarissa, jonka päätarkoituksena oli aktivoida nuoria mukaan kirkon toimintaan ja saada heidät äänestämään marraskuun seurakuntavaaleissa. Seminaari oli lähtölaukaus kaikkiin Suomen hiippakuntiin ulottuneelle Kuuluuko nuorten ääni kirkossa? -seminaarikiertueelle, jota oli järjestämässä Nuoran lisäksi kristillinen nuorisojärjestö Nuorten Keskus ry, Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry ja Nuorisotutkimusverkosto sekä Kirkon tutkimuskeskus ja evankelisluterilaiset hiippakunnat.

Eikä tässä vielä kaikki. Opetusministeriö tuotti seminaareissa käsiteltävistä aiheista perusteellisen opetuspaketin, jota oli määrä käsitellä peruskoulujen ja lukioiden uskontotunneilla. Opetusministeriössä ilmeisesti ajateltiin, että seminaarit tarjosivat koulunuorisolle oivallisen tilaisuuden perehtyä seurakuntien toimintaan ja saada heidät ehkä tulevaisuudessa jopa vaaliuurnille. Kirkkovaaleissa äänioikeutettuja olivat 18-vuotiaat evankelisluterilaisten seurakuntien jäsenet.

Vaalit eivät kiinnosta

Evankelisluterilaisen kirkon ongelmana on ollut se, että vaikuttaminen seurakunnissa ei näytä kiinnostavan edes varttuneempaa jäsenistöä. Äänestysprosentti viimeksi vuonna 2002 toimitetuissa vaaleissa jäi 14,3 prosenttiin ja pääkaupunkiseudulla samoin kuin muissakin suuremmissa kaupungeissa se oli vain muutaman prosentin.

Nuorisobarometrin kyselyssä vain alle viidennes nuorista edes tiesi seurakuntavaalien olemassaolosta. Tosin 26 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti äänestävänsä tulevissa vaaleissa, mitä tulosta kyselyn tekijätkin pitivät liioiteltuna. Ilmeisesti se, että asiaa ylipäätään kyselyssä tiedusteltiin, sai monet vastaamaan myöntävästi, vaikka eivät todellisessa tilanteessa olisi vaaliuurnille lähteneetkään.

Ylipäätään 15 - 29 -vuotiaiden nuorten osallistuminen kirkollisiin toimintoihin oli vähäistä. Jos häitä, hautajaisia ja ristiäisiä ei otettu lukuun, 72 prosenttia vastaajista ei osallistunut minkäänlaiseen kirkolliseen toimintaan. Tulos on mielenkiintoinen, kun tiedetään, että valtaosa evankelisluterilaisen kirkon jäseniksi kirjatuista nuorista käy rippikoulun.

Nuoret ja uskonnollisuus

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta on teettänyt vuodesta 1994 säännöllisin väliajoin tutkimuksia nuorten asenteista ja odotuksista. Tämän vuoden Nuorisobarometrin pääteemaksi oli valittu nuoret ja uskonnollisuus, yhtenä perusteluna juuri marraskuussa järjestettävät seurakuntavaalit, joissa "erityishuomiota onkin kiinnitetty nuorten toiminnan aktivoitumiseen".

- Esimerkkinä tästä on Nuorten Keskuksen NAVI-ryhmän seurakuntavaalikampanja yhteistyössä useiden toimijoiden, muun muassa Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kanssa, barometrin tekijät perustelevat.

Tutkimus tehtiin maaliskuussa ja siinä haasteltiin 1 800 suomenkielistä ja 100 ruotsinkielistä 15 - 29 -vuotiasta nuorta. Seurakuntavaaleihin ja kirkollisiin toimintoihin osallistumisen lisäksi haastateltavilta kyseltiin muun muassa nuorten käsityksiä kirkon kyvystä huolehtia ihmisten hengellisistä ja sosiaalisista tarpeista, koulujen uskonnollisista juhlista, jumalasta ja omasta uskonnollisuudestaan ylipäätään.

Esa Ylikosken mukaan kysymyksenasetteluihin liittyi monia tutkimuseettisiä ongelmia, jotka osin vääristivät tuloksia. Esimerkiksi kysymykseen "Antaako kirkko Suomessa päteviä vastauksia ihmisten hengellisiin ongelmiin ja tarpeisiin", valtaosa - 79 prosenttia - vastasi myöntävästi. Tästä tutkimuksen tekijät päättelivät, että nuorten mielikuva evankelisluterilaisesta kirkosta on ylipäätään myönteinen, vaikka he eivät kirkossa käyneetkään.

Kuitenkin kun nuorilta kysyttiin, mitä he pitävät kirkon tärkeimpänä tehtävänä, listan kärkeen nousivat tässäkin kuten monissa tutkimuksissa aiemmin kirkon tarjoamat seremoniapalvelut, erityisesti häät ja hautajaiset, ja jumalanpalvelukset ja muut uskonnolliset toiminnot olivat listan häntäpäässä.

Kysymykseen "pitäisikö koulujen juhlista poistaa uskontoon viittaavat asiat" 83 prosenttia oli sitä mieltä, että ei. Tulos ei liene yllätys, olihan valtaosa kyselyyn vastanneista itse kirkon jäseniä. Vahvimmin uskonnon koulun juhlissa halusivatkin tutkimuksen mukaan säilyttää evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvat. Muiden kirkkokuntien, yllättäen myös ortodoksisen, jäsenistä selvästi suurempi osa halusi poistaa uskonnon koulun juhlista. Itse kirkosta eronneista lähes puolet oli tätä mieltä.

Nuorista 42 prosenttia piti itseään jotenkin uskonnollisena, mutta jumalaan, niin kuin evankelisluterilainen kirkko opettaa, uskoi vain 23 prosenttia vastaajista. Pyhään henkeen, Jeesukseen ja enkeleihin uskoi vähän yli puolet vastaajista - tosin aika moni uskoi myös selvänäkemiseen, astrologiaan, ufoihin, aaveisiin ja demoneihin.

Valtaosa nuorista - 70 prosenttia - oli kuitenkin sitä mieltä, että maailman synty voidaan selittää tieteellisesti.

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan teettämä Nuorisobarometri 2006 Uskon asia on luettavissa opetusministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.minedu.fi. Uskontoon liittyvien kysymysten ohella barometrissä selvitettiin myös nuorten asenteita työhön, käsityksiä syrjäytymisen syistä, eri asioiden moraalista hyväksyttävyyttä, epävarmuuden ja turvattomuuden aiheuttajia, luottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin sekä tyytyväisyyttä elämään.

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta on opetusministeriön yhteydessä toimiva nuorisotyön ja nuorisopolitiikan asiantuntijaelin, jonka päätehtävänä on huolehtia siitä, että maassa toteutetaan sovittuja nuorisopoliittisia kehitysohjelmia ja että maan hallitus pysyy ajan tasalla nuorisoasioissa.



Nuoret, uskonto ja seurakuntavaalit



Marketta Ollikainen


Äänestysaktiivisuus ennallaan


Massiivisesta mainoskampanjasta huolimatta äänestysaktiivisuus seurakuntavaaleissa näytti Kirkon tiedotuskeskuksen alustavan arvion mukaan jäävän 14 prosenttiin. Neljä vuotta sitten järjestetyissä vaaleissa äänestysprosentti oli 14,3.

Parhaiten mainoskampanja oli purrut suurimmissa kaupunkiseurakunnissa, joissa äänestysaktiivisuus nousi hienoisesti. Sen sijaan pienemmissä seurakunnissa äänestysaktiivisuus laski. Körttiläisyyden vahvalla vaikutusalueella Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla äänestysaktiivisuus nousi peräti 25,8 prosenttiin, kun taas Lahdessa jäätiin 6,6 prosenttiin. Helsinkiläisistä seurakuntien jäsenistä kävi äänestämässä 8,8 prosenttia ja vantaalaisista 8,3 prosenttia. Espoossa vaaliuurnilla kävi 10,2 prosenttia seurakuntalaisista.

Juuri ennen vaaleja tehdyn haastattelututkimuksen mukaan 16 prosenttia vastaajista uskoi käyvänsä äänestämässä, ja 31 prosenttia arvioi, ettei varmasti äänestä. Samoin iso osa nuorista jäi kotiin, vaikka keväällä nuorisobarometrin kyselyssä peräti 26 prosenttia arveli äänestävänsä syksyn seurakuntavaaleissa.

Näyttää siltä, että epäilijöiden määrä kasvoi tuntuvasti sitä mukaa kuin vaalit lähestyivät.

Vaalit järjestettiin kaikissa evankelisluterilaisissa seurakunnissa 13. - 14. marraskuuta ja niissä valittiin noin 10 000 kirkon luottamushenkilöä neljäksi vuodeksi eteenpäin.




Numeron 5/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto