Numeron 4/2005 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 4/2005

jumalaton kulttuurilehti




keskustelua



Fysiikan teorioiden puolesta laajat todisteet

Olen nyt lukenut kolme kertaa läpi Erkki Hartikaisen artikkelin "Havaitsija ja todellisuus - Pyhän Einsteinin ilmoitukset" Vapaa Ajattelija -lehdessä 2005/02. Yhä edelleen olen yllättynyt siitä, että Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja voi tuottaa näin vihamielisen kirjoituksen luonnontieteitä, luonnontieteellistä metodia ja tieteellistä maailmankuvaa vastaan.

E = mc² ei ole "likimääräinen kaava". Päinvastoin se on niin tarkka, että tällä hetkellä kahdesta kilogramman määritelmän uudistamiseen tähtäävästä ehdotuksesta toinen suorastaan perustuu massan ja energian vastaavuudelle tämän kaavan kautta. Tällä hetkellä metrin määritelmä jo juontuu suppeasta suhteellisuusteoriasta. Kolmanneksi, kaavasta E = mc² ei seuraa, että materiaa ei ole olemassa, vaan että materia ja energia voivat muuttua toisikseen tietyissä olosuhteissa.

Hartikaisen väite, jonka mukaan ydinenergia "ei perustu kaavaan E = mc² vaan hiukkasten välisten sidosten energiaan" on sisäisesti ristiriitainen. Ydinhiukkaset protoni ja neutroni painavat erikseen punnittuna enemmän kuin ollessaan sitoutuneena atomiytimeen. Atomiytimen massa on siis pienempi kuin sen osasten massa erikseen. Kun tähän massaerotukseen sovelletaan kaavaa E = mc², saadaan selville atomiytimen kokonaissidosenergia. Tästä sidosenergiasta eli massavajeesta on peräisin niin fissiossa kuin fuusiossakin vapautuva energia. Raudan vedenjakajan aseman alkuaineiden joukossa Hartikainen sentään kykenee selittämään oikein.

Epätarkkuusperiaatteesta johtuva tyhjiössä tapahtuva virtuaalisten hiukkas - antihiukkasparien spontaani synty ja tuhoutuminen on seuraava Hartikaisen hyökkäyksen kohde. Esittäessään väitteen, että tämä olisi puhtaasti hypoteettinen asia, hän ei ilmeisesti ole lainkaan tietoinen Casimir-ilmiöstä. Siinä kahden lähellä tosiaan olevan peilin välillä voidaan havaita heikko vetovoima, jonka synnyttävät spontaanit virtuaalihiukkaset (ks. esim. physicsweb.org/articles/world/15/9/6). Ei-spontaani parinmuodostus ja annihilaatio ovat myös hyvin havaittuja tapahtumia hiukkaskiihdyttimissä tehdyissä kokeissa. Näissä kokeissa on siis muutettu materiaa puhtaaksi energiaksi kaavan E = mc² mukaisesti ja mitattu tulosta.

Einstein ei ole koskaan väittänyt, että hiukkasen massa kasvaisi hiukkasen nopeuden funktiona. Liikemassan käsite on hyvin harhaanjohtava ja johtuu pelkästään klassisen liikemäärän käsitteen sotkemisesta suhteellisuusteoriaan. Liikemassaa käytetään vanhemmissa suhteellisuusteoriaa käsittelevissä oppimateriaaleissa, mutta monissa uudemmissa siitä on - onneksi - luovuttu. Painovoima ei myöskään ole millään tavalla "fyysikkojen vainon kohteena". Mitä vainoamista on toteamuksessa, että painovoima johtuu aika-avaruuden käyristymisestä? Kehoitan Hartikaista julkaisemaan gravitaatioteoriansa, jos hänellä kerran on parempi malli gravitaatiolle kuin yleinen suhteellisuusteoria.

Ajan kulusta kerrottakoon, että ellei satelliittipaikannukseen käytettävässä GPS-järjestelmässä tehtäisi suppeasta suhteellisuusteoriasta johtuvaa korjausta (satelliitin kello käy hitaammin maasta katsottua, koska satelliitin nopeus on suuri) ja yleisestä suhteellisuusteoriasta johtuvaa korjausta (satelliitin kello käy nopeammin, koska siihen vaikuttaa pienempi gravitaatio kuin Maassa olevaan kelloon), niin järjestelmä ei toimisi. Tämäkin teoria on siis miljoonilla GPS-käyttötunneilla testattu.

Alkuräjähdyksenkin Hartikainen ottaa hampaisiinsa. Jos hänellä on esittää parempi teoria, joka selittää kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn, alkuaineiden isotooppijakauman ja galaksien punasiirtymät yhtä hyvin tai paremmin kuin alkuräjähdysteoria, niin miksi ihmeessä Hartikainen panttaa tätä maailmaa mullistavaa teoriaansa eikä julkaise sitä asianmukaisessa vertaisarvioidussa tiedelehdessä?

"Jos jokin väite tuntuu normaalijärjellä käsittämättömältä, ei ole mitään syytä ainakaan toistaiseksi ajatella, että siinä mitään järkeä onkaan", Hartikainen julistaa lihavoidulla kirjasinlajilla. Näin hän esimerkiksi toteaa kvarkit ja gluonit - tai tarkemmin sanottuna hänen niistä muodostamansa olkiukot - yhteensopimattomiksi omien mielenliikkeidensä kanssa, ja niin koko hiukkasteorian standardimalli saa mennä. Ymmärtäisin tällaisen mielipiteen henkilöltä, joka uskoo, että Jumala on luonut ihmisen, antanut ihmiselle järjen, ja luonut maailmasta ihmisjärjellä käsitettävän. Ateistin suusta tällainen antroposentrinen teesi ei ole ymmärrettävissä.

Hartikaisen sepitelmää seuraavassa Janne Vainion artikkelissa puututaan hyvin kvanttimekaniikan väärinkäyttöön postmodernin huuhaan perusteluna. Vainio näyttää osaavan erottaa fysikaalisen teorian ja sitä muka-soveltaen luodun hömpän toisistaan. Hartikainen materialistisen maailmankuvan puolustamisen kiihkossaan sen sijaan heittää vesilintua fysiikalla, ainoalla työkalullamme tämän materiaalisen maailman tutkimiseksi. Kun vastakkain on toimiva ja kokein varmistettu fysiikan teoria ja Hartikaisen mielipide, niin jälkimmäinen voittaa hänen tekstissään sata-nolla.

Hartikaisen kirjoituksen viimeinen kappale kuuluu: "Todellisuus on olemassa havaitsijasta riippumatta, ja myös todellisuuden olioiden perusominaisuudet ovat olemassa havaitsijasta riippumatta". Lisättäköön kuitenkin, että myös todellisuudesta luotuja luonnontieteellisiä teorioita voidaan pitää todennäköisesti oikeina, jos niiden ennusteet pitävät yhtä todellisuudesta tehtyjen havaintojen kanssa - aivan riippumatta siitä, miellyttääkö tämä kaikkia vai ei.



Ossi Raivio
filosofian maisteri
teoreettinen fysiikka



Numeron 4/2005 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto