Koronaväsymystä (kesäkuu 2021)

Tasan vuoden takaisessa blogissa tulin aloituslauseessa kirjoittaneeksi, että koronaviruksen hallitsema kevät on vaihtunut normalisoituvan ajan kesäksi. Täsmälleen saman voisi todeta nytkin. Mutta tämä nyt on virusten luonteeseen kuuluvaa kausivaihtelua, kesällä virusten leviämiselle on säistä johtuen heikommat edellytykset, joten koronaviruksenkin esiintyvyys vähenee luonnostaan, mutta syksyllä se voi taas lisääntyä.

Jotain on kuitenkin myös oleellisesti eri tavalla nyt kuin viime vuonna. Ensiksi tietysti sellainen konkreettinen asia, että nyt on olemassa koronaa vastaan rokotteita, viime kesänä ei vielä ollut. Mutta toisaalta nyt on ilmaantunut myös koronaviruksen variantteja, joihin rokotteet eivät oikein tehoakaan, joten rokotteitten olemassaolo ei olekaan tuonut asiaan sellaista ratkaisua kuin oli odotettu. Varmaankin sitten kehitetään eri variantteihin tehoavia rokotteita, mutta näyttää siltä, että koronavirus on pitempiaikainen pandemia kuin mitä ajateltiin vielä viime vuonna.

Ihmisten mielialat ovat nyt aika erilaiset kuin viime vuonna. On ehkä ihan hyvin opittu joitakin rutiineja käsidesien ja maskien kanssa, mutta toisaalta tuntuu vallitsevan eräänlainen turtuminen ja välinpitämättömyys koronan olemassaoloon. Kun viime vuonna pandemiaan reagoitiin siten, että suljettiin hiihtokeskukset keväällä etuajassa, laitettiin koulut etäopetukseen ja ihmiset alkoivat hamstrata kaupoissa tavaraa niin, että tuotteet osittain loppuivat hyllyistä, niin tänä vuonna ei tapahtunut noista mitään, vaikka koronan esiintyvyys oli pitkin kevättä selvästi suurempi kuin viime vuonna.

Näinhän sen sitten lopulta ehkä täytyykin olla, että kun on todettu, että koronavirus ei mihinkään ainakaan lähitulevaisuudessa poistu, niin ihmiselämän täytyy sitten kuitenkin jatkua enemmän tai vähemmän samanlaisena kuin mitä se on ollut ennen koronapandemiaa. Hyväksyen sitten sen, että ihmisten väliset kontaktit levittävät koronavirusta ja että siihen aina joitakin ihmisiä sairastuu ja kuolee.

Vähän minua kuitenkin ihmetyttää, miten kova tarve joillakin ihmisillä on käyttäytyä kuin koronaa ei olisikaan heti, kun rajoituksia vähän puretaan. Varsinaiselta hölmöilyltä vaikuttavat jalkapallon EM-kisoihin liittyvät koronalinkoamiset. En minä sitä sano, että EM-kisat olisi pitänyt jättää pitämättä, enkä sitäkään, ettei niihin olisi voinut katsojia päästää paikalle, mutta olisi heille sitten voitu edes järjestää kunnolla kontrolloidut koronatestaukset, kun tiedettiin, että he ovat olleet paikassa, jossa korona ja etenkin sen uudet variantit leviävät vauhdilla.

Sillehän me suomalaiset emme mitään voi, jos Venäjällä on paljon rokotevastaisuutta ja siksi koronavirus leviää siellä, mutta olisimme voineet sitten edes järjestää Venäjältä palaaville jalkapalloturisteille kunnon kontrollin. Taisi vain viranomaisiinkin iskeä koronaväsymys ja välinpitämättömyys.

Turun vapaa-ajattelijatkin piti nyt kesäkuussa pitkästä aikaa hallituksen kokouksen etäyhteyksien sijaan fyysisesti kokoontumalla. Ehkä yhdistyksemme muukin toiminta tässä vähitellen taas normalisoituu.

 

Mikko Mäkitalo

30.6.2021

 

Jätä kommentti