Peruuttakaa pääsiäinen!

Koronavirus leviää ja leviää, eivätkä rokotukset ehdi vielä tänä keväänä pysäyttämään sitä. Suomessa, kuten kaikkialla muuallakin, pohditaan kuumeisesti, mikä olisi nopea keino nyt vielä viime hetkillä hidastaa koronan leviämistä ennenkuin rokotukset luultavasti tulevan kesän mittaan ehtivät vaikuttamaan.

On julistettu sulkutilaa (joka ei oman havaintoni mukaan ole paljoa mihinkään vaikuttanut), on annettu yksittäisille henkilöille ja rajatuille ryhmille karanteenimääräyksiä, on puhuttu yleisistä ulkonaliikkumisrajoituksista, jotka joissakin maissa ovat herättäneet kansalaisissa protesteja. On yleiset suositukset maskeista, käsideseistä ja turvaväleistä. Omat vaikutuksensa näillä kaikilla varmasti on, mutta lisää keinoja vielä kaivattaisiin.

Yksinkertainen keino koronan leviämisen hidastamiseksi olisi julistaa kahden viikon kuluttua edessä oleva pääsiäinen kokonaan perutuksi. Määrättäisiin, että pääsiäiseen tavallisesti kuuluvat lomapäivät jätettäisiin tältä keväältä pitämättä ja kaikki työpaikat olisivat sen sijaan toiminnassa normaaliin tapaan.

Pääsiäinenhän on aika, jona hyvin monet suomalaiset nykyään suuntaavat pohjoisen hiihtokeskuksiin. Ja nekin, jotka eivät laskettelusta ja hiihtämisestä välitä, usein lähtevät jonnekin, ehkä avaamaan kesämökkikauden tai sitten käymään kaukaisemmilla sukulaisilla tai tuttavilla. Nyt koronatilanteessa nämä kaikki ovat asioita, jotka luovat koronavirukselle tilaisuuksia tarttua, ns. koronalinkoja. Yksinkertainen mahdollisuus ehkäistä monet koronalingot olisi peruuttaa koko pääsiäinen. Kun ihmiset joutuisivat olemaan pääsiäisen sijasta normaaleissa työviikoissa kiinni työpaikoillaan, heillä ei olisi aikaa lähteä mihinkään kauemmas kotoa levittämään koronaa. Tämä nyt olisi tässä tilanteessa nähdäkseni tehokas keino hidastaa pandemiaa sen verran, että rokotukset sitten jo kevään ja kesän mittaan ehtisivät avuksi.

Menisin tässä jopa niin pitkällekin, että kieltäisin toistaiseksi pekkaspäivienkin käyttämisen siten, että yksittäiset ihmisetkään saisivat niitten avulla neljää peräkkäistä vapaapäivää.

Ensiarvoisen tärkeää nyt olisi, että terveyskeskukset olisivat pääsiäisloman sijasta mahdollisimman täysillä työviikoilla käynnissä. Jokainen päivä, jonka terveyskeskus on kiinni, tarkoittaa, että ihmisiä kasaantuu sinne tiheämmin aukioloaikana, mikä tarkoittaa koronaviruksen leviämistilaisuuksia. Voisi jopa harkita, että terveyskeskusten aukioloa venytettäisiin seuraavina viikkoina normaalia pitemmiksi päiviksikin, mutta jos se vaatisi henkilökunnalta kohtuutonta venymistä, niin ehkä se olisi liikaa vaadittu.

Myös kaikki perustyöpaikat, kuten toimistot ja teollisuuslaitokset, saisivat olla pääsiäisen sijasta normaaleilla työviikoilla toiminnassa, sillä kun ihmiset ovat työpaikallaan, he ovat yleensä samojen ihmisten seurassa päivästä toiseen, eivätkä muodosta koronaviruksen leviämiseen otollisia kontakteja vieraitten ihmisten kanssa. Kaupat nykyään ovat pääsiäisen ajan joka tapauksessa lähes tavalliseen tapaan auki, niihin pääsiäisen perumisella ei olisi muuta vaikutusta kuin ehkä sen verran, että pääsiäisen edeltä leikkautuisi pois pääsiäiseen valmistautuvien ihmisten muodostama ostosryntäys, jonka poisleikkautuminen toisaalta kyllä myös olisi koronan leviämismahdollisuuksien ehkäisemistä tukeva toimenpide.

Sitä en tällä tarkoita, että ihmisiltä pitäisi vapaapäiviä kaikkiaan vähentää. Kyllähän pääsiäisen perumisella pois jäävät vapaapäivät voitaisiin sitten jossain myöhemmässä vaiheessa pitää. Ehtisikö se tapahtua vielä tänä keväänä, jos koronapandemia ehtii jo nyt keväällä vaimentua, vai jäisikö se jonnekin ensi syksyyn, sitä ei osaa nyt sanoa, se pitäisi päättää sitten tilanteen mukaan.

Eihän tämä tietenkään tapahdu. Vaikka kuinka puhutaan, että koronapandemian hillitseminen vaatisi nyt voimakkaita toimenpiteitä, niin ei näin villi ajatus kuin pääsiäisen peruminen millään mene läpi. Vaikka tahtotilaa koronan leviämisen hidastamiseksi olisi, niin kyllä meillä on konservatiivisuutta sen verran, että vaikka kuinka järkevästi asiaa perustelisi, niin ei tulossa olevaa pääsiäistä saada peruttua.

Yllä oleva pohdinta toimiikin ehkä lähinnä johdantona laajempaan tematiikkaan: onko meillä oltava kalenterissa sellainen kaikille yhteinen juhlapäivien ja lomapäivien jakso kuin pääsiäinen? Asiasta olen kirjoittanut aiemminkin blogissa, mm. lyhyesti kahden vuoden takaisen helatorstaiartikkelin yhteydessä:
https://vapaa-ajattelijat.fi/turku/2019/05/31/pyha-hela/

Ja samaa tematiikkaa mm. kekriä koskien:

https://vapaa-ajattelijat.fi/turku/2019/10/31/jumalattoman-pyhaa-kekria-lokakuu-2019/

On aivan turhaa, että meillä on sellainen kaikille yhteinen lyhyt loma kuin pääsiäinen. Siitä syntyy teille liikenneruuhkia, joihin liittyy sellaiset käsitteet kuin pääsiäisen menoliikenne ja pääsiäisen paluuliikenne. Siellä ihmiset sitten hermostuvat liikenneruuhkissa, kun olisi päästävä lyhyen loman aikana jonnekin, tyypillisesti toiselle puolelle Suomea, viettämään pääsiäistä. Varmaankin liikenneonnettomuuksissa on jonkinlainen pääsiäiskasautuma, vaikka tilastotietoa minulla ei tästä asiasta nyt ole tähän esittää.

Olisi monella tavalla parempi, että ihmiset eivät lähtisi joukolla yhtä aikaa viettämään pääsiäisenä tunnettua neljän peräkkäisen vapaapäivän jaksoa. Jos kevätkauden kevennykseksi kaivataan jotain tavallista viikonloppua pitempää lomajaksoa, niin voitaisiin määrätä niinkin, että jokaisella olisi halutessaan oikeus ottaa johonkin haluamaansa kohtaan kevättä peräkkäisiä vapaapäiviä. Viikon talviloma työpaikoilla yleensä muutenkin on, ja sen työntekijät yleensä pitävät eri aikaan, mutta voihan sen lisäksi olla mahdollisuus pieneen kevätlomaankin. Sen voi sitten jokainen halutessaan nimetä vaikka omaksi pääsiäisekseen, eikä sen tarvitse muodostua perjantaista ja maanantaista, joku voi haluta viikonlopun jatkoksi torstain ja perjantain, joku taas maanantain ja tiistain. Parempi vain, mitä enemmän puretaan lomien kasautumista ja siten kaikenlaisia ruuhkia, niin liikenneruuhkia kuin kauppojen ostosruuhkiakin.

Koulujen osalta ei varmaankaan toimisi, että jokainen saisi valita itse haluamansa kaksi kevätvapaapäivää, sehän sekoittaisi opetustoiminnan, jos oppilaat ja opettajat olisivat eri aikoina lomalla. Mutta koulujenkaan ei tarvitse olla koko maassa kaikki samaan aikaan lomalla. Hiihtolomat kouluissa on perinteisesti porrastettu niin, että eri osat maata ovat eri aikoina hiihtolomalla. Samaan tapaan voitaisiin pääsiäisloma/kevätloma porrastaa maakuntakohtaisesti, kuntakohtaisesti tai jopa koulukohtaisesti eri viikoille. Sitä en tiedä, mikä näistä porrastuksista toimisi parhaiten, mutta sitä voitaisiin kyllä vaikka kokeilla eri tavoilla ja vähitellen löytää toimivin.

Olen jo kauan ajatellut, että pääsiäinen on suurista juhlapyhistä turhin ja joutaisi yhtä hyvin poistaa kalenterista. Nyt koronapandemian kourissa meillä jokaisella olisi hyvä paikka pysähtyä vähän miettimään, mihin jotain pääsiäisen tapaista juhlaa oikeastaan tarvitaan ja mikä olisi oman elämämme prioriteetti työpäivien ja vapaapäivien jaksottamisessa. Ne, joille on tärkeää viettää jotain vuosituhansien takaa periytyvää uskonnollista juhlaa siinä ajankohdassa, johon kevätpäiväntasauksen jälkeinen täysikuu sen heittää, voivat sen tehdä ilman, että kaikkien tarvitsisi pitää vapaata samaan aikaan.

Mikko Mäkitalo
19.3.2021

 

Jätä kommentti