Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava

Hyöki hautaa halvalla

Vuonna 1927 osti kirjailija ja ison kartanon emäntä, Hanna Rauta, maata Luopioisten kirkon läheltä. Alue oli tarkoitettu Luopioisten evankelisluterilaisesta seurakunnasta eronneen vapaaseurakunnan hautausmaaksi. Välit emäseurakunnan kanssa olivat kiristyneet, eikä vapaaseurakuntalaisia suostuttu hautaamaan kirkkomaahan.

Luopioisten seurakunnan hautausmaa on myöhemmin laajentunut Raudan perikunnan nykyisin omistaman alueen ympärille. Käytännössä perikunnan omistama maa on nyt osa seurakunnan hautausmaata. Maa-alueen laajuus on tuhat neliömetriä, 200 hautapaikkaa. Käytännössä hautapaikkoja on kuitenkin tuplaten tuo määrä, koska kuhunkin paikkaan voidaan haudata kaksi vainajaa. Raudan perikunnan osakas, maanviljelijä Jussi Hyöki kertoo, että nykyisin on vielä vapaana kuutisenkymmentä hautapaikkaa.

Perikunta tarjosi kymmenisen vuotta sitten aluetta seurakunnalle. Hinnasta ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen. Sen jälkeen perikunta on myynyt hautapaikkoja niitä tarvitseville jopa halvemmalla kuin Luopioisten seurakunta. Seurakunnan hautapaikat maksavat uskonnottomille ja eriseurakuntalaisille nykyisin n. 3000 markkaa, jolla paikan saa käyttöön kahdeksikymmeneksi viideksi vuodeksi.

Jussi Hyöki kertoo, että perikunnalta hautapaikan saa viidelläsadalla markalla ja hautapaikkaoikeus on ainainen. Hyökin mukaan hautapaikkojen myynnistä kertyvillä tuloilla kyetään kattamaan hautausmaa-alueen hoitokulut. Haudan avaaminen, peittäminen ja hoito kuuluu ostajalle. Paikallinen haudankaivaja avaa ja peittää haudan n. 700 markan hintaan. Kuka hyvänsä voi ostaa hautapaikan ja hinta on kaikille sama, kertoo Hyöki.

Raudan perikunnan hautapaikkoja on myyty useita myös muille kuin luopioislaisille. Jussi Hyöki toivottaa vapaa-ajattelijat tervetulleiksi hautaostoksille.

Kokoomuslaisena poliitikkonakin tunnetuksi tulleen Hyökin huumorintajua kuvastaa hyvin se, että hän antoi lahjaksi vasemmistolaiselle kunnallismiehelle Matti Saariselle hautapaikan tämän 60-vuotispäivänä. Saarinen ymmärsi huumorin hyvin, senkin että Hyöki sanoi, ettei 70-vuotispäivänä sitten lahjaa tulekaan, kun entinenkin on vielä avaamatta.

Luopioisten seurakunta ei ole ollut mielissään näin edullisista hautapaikoista. Se muun muassa kielsi varastotilojensa käytön Raudan perikunnalta. Perikunta olisi halunnut vuokrata seurakunnalta tiloja hautausmaansa työvälineiden säilyttämistä varten. Nyt perikunnalla on hautausmaan laidassa avokatos, jossa välineitä säilytetään. Arkun kantoliinat ovat tallessa Hyökillä.

Mahdollisuus päästä näin edullisesti hautaan rupesi kiinnostamaan tämän kirjoittajaa, ja niinpä haastattelun päätteeksi varasinkin yhdessä vaimon kanssa hautapaikan Hyökiltä.

Muutkin kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Jussi Hyökiin, puh 040 540 8512, joka myös tarvittaessa esittelee hautausmaa-aluetta. Hänen lisäksensä myyntityötä tekee Ulla Sorri, jonka osoite on 12920 Topeno, ja puhelin 019 - 448 504.

Jorma Metsäranta
Kuvitus: Juha Seitz

Edellinen Sisällysluetteloon Seuraava