Kriisituki on julkinen palvelu
emma / 2.11.2018
Lain mukaan kunnat hoitavat kriisitukea. Löytyy sosiaali- ja kriisipäivystystä. On olemassa lain säätämä kriisiorganisaatio yhteistyöverkostoineen. Yhteistyökumppanina kunnilla on muun muassa Suomen Punainen Risti (SPR) ja muita sekulaareja kansalaisjärjestöjä. Tämä ei ole kansalaisille aina selvää, kun onnettomuustapauksessa tv-uutisissa usein haastatellaankin pappia ja kuvataan kirkkoa. Mitä jos mediassa joskus haastateltaisiinkin julkisen palvelun kriisiorganisaation edustajia? Ja kerrottaisiin kriisiavusta […]

Auttavat kädet tukemassa

Lain mukaan kunnat hoitavat kriisitukea. Löytyy sosiaali- ja kriisipäivystystä. On olemassa lain säätämä kriisiorganisaatio yhteistyöverkostoineen. Yhteistyökumppanina kunnilla on muun muassa Suomen Punainen Risti (SPR) ja muita sekulaareja kansalaisjärjestöjä.

Tämä ei ole kansalaisille aina selvää, kun onnettomuustapauksessa tv-uutisissa usein haastatellaankin pappia ja kuvataan kirkkoa. Mitä jos mediassa joskus haastateltaisiinkin julkisen palvelun kriisiorganisaation edustajia? Ja kerrottaisiin kriisiavusta laajemmin?

Toki kun ”tilanne on päällä”, varsinaiset kriisityöntekijät keskittyvät enemmän kriisityöhön kuin mediasuhteisiin. Silti esim. Ylen toimittajien kannattaisi tietoisesti hakeutua haastattelemaan sekulaarin ammatillisen kriisitukipalvelun toteuttajia.

Suuronnettomuuksissa mukaan tulee myös julkisen vallan yhteistyö SPR:n koulutettujen kriisityöntekijöiden kanssa, sekä lääkärien, psykologien ja sairaanhoitohenkilöstön että koulutettujen maallikkovapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Sekulaarien järjestöjen toiminnalla on suuri rooli.

Papin haastattelulla ja kirkon näyttämisellä suurennellaan kirkon roolia ja vähätellään julkista palvelua ja kriisityötä Suomessa. Edellä sanotulla ei väitetään, ettei kirkosta voisi olla apua joillekin, varsinkin uskonnollisille ihmisille.

Onhan selvää, että kirkosta ei ole apua kaikille. Yhä useammin voi sattua, että onnettomuustapauksissa yhä useammin uhrit ja heidän perheensä ovat uskonnottomia. Siksi on hyvä tuoda esiin ja tietysti myös kehittää eteenpäin ammatillista kriisiapua sekä vertaistukea. Sekä tietenkin tulee huolehtia julkisten palvelujen sekä järjestöjen toiminnan rahoituksesta.

Onnettomuuksien lisäksi kriisiapua ja henkisen tuen palveluja voidaan tarvita sairaaloissa ja hoitokodeissa. Tällöin tärkeä rooli voi usein olla vapaaehtoistyöllä ja vertaistoiminnalla, johon tarvitaan aina uusia ihmisiä.

Kuva: CC0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *