Eroakirkosta.fi-palvelu 15 vuotta
emma / 2.11.2018
Marraskuussa 2018 tulee 15 vuotta Eroakirkosta.fi-palvelun perustamisesta. Palvelun kautta 650 000 aikuista on eronnut kirkosta. Ev.-lut. kirkon jäsenmäärä on pudonnut 84 prosentista vuonna 2003 nyt jo alle 70 prosenttiin. Tämä on edistänyt yhteiskunnan maallistumista ja toisaalta ollut sekularismin seuraus. Uskonnonvapauslain muutos vuonna 2003 mahdollisti kirkosta eroamisen kirjeellä. Sitä ennen piti mennä henkilökohtaisesti kirkkoherranvirastoon tai maistraattiin. Aluksi […]

Marraskuussa 2018 tulee 15 vuotta Eroakirkosta.fi-palvelun perustamisesta. Palvelun kautta 650 000 aikuista on eronnut kirkosta. Ev.-lut. kirkon jäsenmäärä on pudonnut 84 prosentista vuonna 2003 nyt jo alle 70 prosenttiin. Tämä on edistänyt yhteiskunnan maallistumista ja toisaalta ollut sekularismin seuraus.

Uskonnonvapauslain muutos vuonna 2003 mahdollisti kirkosta eroamisen kirjeellä. Sitä ennen piti mennä henkilökohtaisesti kirkkoherranvirastoon tai maistraattiin. Aluksi eroakirkosta.fi -palveluun tulleet eroilmoitukset välitettiin maistraattiin kirjallisesti, paperilla. Laki sähköisestä asioinnista mahdollisti ilmoitusten välityksen sähköpostilla, vieläpä automaattisesti.

Vuodesta 2008 erojen määrä on ollut vuosittain yli 40 000, kolmena vuotena yli 50 000. Tilastollinen keskiarvo on 55 000, mikä johtuu kahdesta ennätyksellisestä erovuodesta. Vuonna 2010 luku nousu pääasiassaan Tv2:n Homoilta-nimisen keskusteluohjelman jälkeisen vyöryn seurauksena 84 110 eroon. Tärkeään rooliin ohjelmassa nousi Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen, joka vastusti tasa-arvoista avioliittolakia.

Palvelu tuottaa tilastotietoa eroajien iästä, sukupuolesta ja kotikunnasta. Näin on joskus voitu kertoa paikalliselle medialle esimerkiksi erojen määrän epätavallisesta noususta. Palvelun käyttäjät voivat vapaaehtoisesti kertoa ilmoituksen yhtyeessä kommentteja esimerkiksi eronsa syistä. Ajankohtaisista syistä on joskus kerrottu palvelun mediatiedotteissa.

erotilastot vuosittain

Kirkosta eroamiset vuosittain. Väreillä erotettu eri kuukausien tilastot. Joulukuu on grafiikassa ylimmäisenä.

Infoa mm. lasten asemasta

Eroajien lisäksi Eroakirkosta.fi on palvellut myös infosivuna. Laskurista saanut henkilökohtaisen kirkollisveron määrän kotikunnan kirkollisveroprosentilla.

Tietoa on myös lasten asemasta. Kerrotaan muun muassa, että kirkkoon kuuluvalle lapselle ja nuorelle uskonnon opetus on pakollista eli he eivät pääse elämänkatsomustiedon opetukseen.

Lasta ei voi erottaa kirkosta netissä, koska lasten erottamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Sen voi toistaiseksi hoitaa vain kirjallisella allekirjoituksella, paperilla. Sivustolta löytyy tulostettava lomake lasten kanssa eroavalle aikuiselle.

Jostain syystä ei maistraatin eikä eroakirkosta.fi -palvelun sivuilta löydy erillistä lomaketta pelkästään lasten erottamiseen molempien huoltajien ilmoituksella. Lapset voi toki erottaa kirjallisella ilmoituksella maistraattiin, ilman lomakkeita, tavallisella paperilla.

Tilastot osoittavat, että monet lapset ovat jääneet kirkon jäseniksi, vaikka toinen vanhemmista tai molemmat ovat eronneet kirkosta. Kouluikäisten lasten kirkkoon kuuluvuus on yli 80 prosenttia, vaikka heidän vanhempiensa ikäluokissa se on alle 60 prosenttia.

Uskontokuntiin kuulumattomat iän mukaan (Tilastokeskus)

Kuvat: Eroakirkosta.fi & CC0 Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *