Pääkirjoitus: Siirrytään yhdessä 2010-luvulle
kimmo / 5.10.2015
Olisiko aika siirtyä tälle vuosituhannelle ja kohti yhdenvertaista ja kirkkohistorian ikeestä vapaata Suomea? Selvitimme uuden eduskunnan kantoja vaalikonevastauksien ja kyselyn muodossa. Vaalikonevastauksien osalta asetelma on se, että maamme hallitus on vahvasti uskonnollinen ja konservatiivi. Oppositiossa sen sijaan puhaltavat liberaalimmat tuulet. Kyselimme kansanedustajien kantaa mm. uskonnonvapauskysymyksiin kouluissa ja päiväkodeissa, hautaustoimeen, jumalanpilkkalainsäädäntöön sekä tietysti kirkon ja valtion […]

japeLOlisiko aika siirtyä tälle vuosituhannelle ja kohti yhdenvertaista ja kirkkohistorian ikeestä vapaata Suomea? Selvitimme uuden eduskunnan kantoja vaalikonevastauksien ja kyselyn muodossa. Vaalikonevastauksien osalta asetelma on se, että maamme hallitus on vahvasti uskonnollinen ja konservatiivi. Oppositiossa sen sijaan puhaltavat liberaalimmat tuulet. Kyselimme kansanedustajien kantaa mm. uskonnonvapauskysymyksiin kouluissa ja päiväkodeissa, hautaustoimeen, jumalanpilkkalainsäädäntöön sekä tietysti kirkon ja valtion väliseen suhteeseen. Asia on ajankohtainen muuttuvassa maailmassa. Sekä tietenkin monikulttuurisessa Suomessa, jossa uskonnottomien osuus väestöstä kasvaa noin prosentin vuosivauhtia.

Elämme aikoja jolloin erilaisuus herättää pelkoja, kun tulevaisuus on muutenkin epävarman oloinen. Onko aika vähentää ihmisten luokittelua nimenannossa, päiväkodeissa, kouluissa, puolustusvoimissa, turvapaikanhakijoina, avioituessa, kuollessa ja myös muualla elämässä? Lopetetaan ihmisten rekisteröinti uskomisen tai uskomatta jättämisen vuoksi ja edetään kohti sekulaaria ja yhdenvertaista yhteiskuntaa vapaasti ajatellen ja huomiseen luottaen.

Lapset on tulevaisuus – laulettiin laulussakin. Nuorisobarometrin (2014) mukaan 15-29 vuotiaista kokee itsensä ei-uskonnolliseksi 53% vastaajista. Uskonnolliseksi itsensä kokevien osuus on samansuuruinen epätietoisten kanssa eli 23%. 27% kokee kuuluvansa vähemmistöön katsomuksensa vuoksi. Huolestuttavaa on se, että 9% kokee joutuneensa syrjinnän kohteeksi tästä syystä. Syrjiväksi kokee kirkkoon kuuluvista nuorista reilu 23% sen , ettei heillä ole oikeutta valita elämänkatsomustietoa oppiaineekseen vaan ovat pakotettuja uskontotunneille. ET-opetus olisi hyvä olla avoinna kaikille lapsille, vanhempien luvalla. Kunnes uskaltaudumme luopua katsomusaineista kokonaan kouluissamme. Lapset ja nuoret eivät jakautuisi ryhmiin, vaan olisivat yhdessä kouluissaan. Uskontoja voisi edelleen opettaa kotona ja uskontokunnissa aivan vapaasti. Koulut keskittyisivät sivistykseen.

Uskomattoman hyvää loppuvuotta!

Jape Lovén
päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *