Reilu Päiväkoti
kimmo / 2.9.2012
Reilu päiväkoti on Helsingin vapaa-ajattelijoiden hanke kehittää päiväkotien suhtautumista uskonnottomiin ja eri uskontoja tunnustaviin perheisiin parempaan suuntaan. Monet uskonnottomat perheet, myös helsinkiläiset, ovat törmänneet ongelmiin päiväkotien suhtautumisessa uskonnottomuuteen. Seurakunnat pyrkivät järjestämään päiväkodeille uskonnollisia tilaisuuksia ja kirkkoretkiä jouluisin ja pääsiäisen tienoilla. Kirkossakäynneistä ei pahimmillaan ilmoiteta mitään ennen kuin käyntiä edeltävänä päivänä, vaikka retki olisi tiedossa ja […]

leikki

Reilu päiväkoti on Helsingin vapaa-ajattelijoiden hanke kehittää päiväkotien suhtautumista uskonnottomiin ja eri uskontoja tunnustaviin perheisiin parempaan suuntaan.

Monet uskonnottomat perheet, myös helsinkiläiset, ovat törmänneet ongelmiin päiväkotien suhtautumisessa uskonnottomuuteen. Seurakunnat pyrkivät järjestämään päiväkodeille uskonnollisia tilaisuuksia ja kirkkoretkiä jouluisin ja pääsiäisen tienoilla. Kirkossakäynneistä ei pahimmillaan ilmoiteta mitään ennen kuin käyntiä edeltävänä päivänä, vaikka retki olisi tiedossa ja viikkoja ennen. Perheet ovat myös kertoneet, että heidän vakaumustaan ei oteta huomioon ilman tiukkaa keskustelua. Pahimmillaan vakaumus on leimattu 'mielipiteeksi' ja kristillistä arvokasvatusta kaikille perusteltu kulttuurihistorialla.

kaveleeHelsinki on maallistumassa nopeaan tahtiin ja kulttuurien kirjo kasvaa koko ajan. Nämä ilmiöt näkyvät myös päiväkodeissa, joissa ollaan aiemmin toteutettu uskontokasvatusta vain enemmistöuskonnon lähtökohdista. Evankelis-luterilaista uskontoa pyritään levittämään lapsille ja nuorille päiväkodista armeijaan saakka. Joissain päiväkodeissa on kuitenkin huomattu jo se tosiasia että ev.lut. on menettämässä valta-asemaansa. Helsingissä vuonna 2010 syntyi 6709 lasta joista 3704 eli 55% kastettiin Helsingin ev.lut seurakunnan jäseniksi. Nämä taaperot ovat ehkä jo piankin aloittelemassa päiväkodeissa ja  viimeistään parin vuoden päästä heitä marssitetaan lähiseurakuntaan tutustumiskäynnille. 45% lapsista ei kuitenkaan ole kastettu kirkon jäseniksi; mitä heidän kanssa tehdään? Järjestetäänkö heille sijaisohjaaja vierailun ajaksi? Siirretäänkö heidät pienempien ryhmään? Kerrotaanko vanhemmille ylipäätään, että kirkkokäyntejä järjestetään?

Uskonnottomat vanhemmat ovat kertoneet, että kaikki päiväkodit eivät kohtele reilusti kasvavaa ei-luterilaisten vähemmistöä. Vanhemmille väitetään, että heidän lapsensa ovat päiväkodin ainoita uskonnottomia, ja heille suositellaan, että lapsen annettaisiin osallistua kirkon toimintaan. Muuten nämä jäävät yksin, kun kaverit lähtevät kirkkoon. Monet vanhemmat eivät halua tai vaivaudu peräänkuuluttamaan lapsensa perustuslaillista katsomuksen vapautta.

Näistä syistä Helsingin Vapaa-ajattelijat lanseeraavat tulevan syksyn aikana Reilu Päiväkoti -käsitteen Helsinkiin. Reilu päiväkoti ottaa huomioon uskonnottomat ja eri uskontoja tunnustavat perheet paremmin. Reilu päiväkoti tarjoaa ei-luterilaisille aidosti mielekästä, valvottua toimintaa ja kertoo tästä avoimesti vanhemmille. Reilu päiväkoti ei tarjoa kirkon tilaisuuksiin osallistumista ainoana vaihtoehtona. Helsingin Vapaa-ajattelijoiden lähtökohtana ei ole vaatia erityiskohtelua uskonnottomille, vaan ainoastaan varmistaa lasten perusoikeuksien toteutuminen.

Evankelis-luterilaisella kirkolla on erityinen suhde Suomen valtioon, jonka seurauksena valtio ja kunnat asettavat usein uskonnottomat ja toisuskoiset lapsipuolen asemaan. Ei-luterilaisen vähemmistön määrä on kuitenkin kasvanut viime vuosina jo niin merkittäväksi, että on aika ryhtyä kohtelemaan kaikkia reilusti ja tasapuolisesti. Eriarvoisuutta ei voida enää suvaita marginaali-ilmiönä, jos se koskettaa liki puolta ikäpolvesta.

Syksy aikana Helsingin Vapaa-ajattelijat toteuttavat Reilu Päiväkoti -valistuskampanjan, jolla pyritään jakamaan tietoa lasten perusoikeuksista, tarjoamaan erilaisia toimintatapoja paitsi päiväkodeille, myös vanhemmille joita asia koskee. HVA tulee vanhempien avuksi vaatimaan niitä perusasioita, joita vanhemmat eivät itse ehkä kehtaa tai välttämättä edes tiedä vaatia.

Markku Pääkkönen
Kimmo Laine

www.reilupaivakoti.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *