Joulu on olemassa ilman uskontoakin
kimmo / 17.12.2010
Jyrki Turtiainen kysyy onko joulua ilman uskontoa (HS. 16.12.). Vastaus on tietysti: Kyllä on. Joulua vietettiin tuhansia vuosia ennen kristinuskon syntyä ja sitä vietettäisiin varmasti edelleen vaikka nykyinen vanhakantainen kristinusko aikanaan korvautuisikin jollakin uudella ja edistyneemmällä uskonnolla. Joulu on valon juhla, jota vietetään vuoden lyhimmän päivän yhteydessä, kun valo voittaa pimeyden ja päivät alkavat taas […]

Jyrki Turtiainen kysyy onko joulua ilman uskontoa (HS. 16.12.). Vastaus on tietysti: Kyllä on.

Joulua vietettiin tuhansia vuosia ennen kristinuskon syntyä ja sitä vietettäisiin varmasti edelleen vaikka nykyinen vanhakantainen kristinusko aikanaan korvautuisikin jollakin uudella ja edistyneemmällä uskonnolla.

Joulu on valon juhla, jota vietetään vuoden lyhimmän päivän yhteydessä, kun valo voittaa pimeyden ja päivät alkavat taas pidentyä. Sellaisena sitä juhlivat niin germaanit kuin roomalaisetkin autuaan tietämättöminä siitä, että myöhemmät kristityt tulisivat 200- ja 300-luvulla omimaan juhlan oman uskontonsa merkkihenkilön syntymäpäiväksi.

Raamatussa ei toki ole pienintäkään viitettä siihen, että Jeesus olisi syntynyt edes nykyisen vuodenvaihteen tienoilla tai edes keskitalvella. Päätös Jeesuksen syntymäpäivän sijoittamisesta vanhan, ja hyvin tärkeän pakanallisen juhlan paikalle oli tietoinen taktinen päätös, jolla tämä(kin) ikivanha juhla kaapattiin upouuden uskonnollisen ideologian haltuun.

Joulukuusessa, joulukoristeissa, joulukinkussa, joulupukissa tai lahjojen antamisessa ei ole mitään erityisen kristillistä, vaan ne liittyvät kristinuskoa paljon vanhempiin  perinteisiin.
Kristityt ovat toki luoneet monimutkaisiakin selityksiä sille miten nämä perinteet voidaan liittää heidän omiin uskomuksiinsa, mutta valon juhlaa ja kaikkia siihen liittyviä perinteitä voi todellakin noudattaa ilman kristinuskoakin.

Ei-kristillisiä joululaulujakin on muuten valtava valikoima.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *