Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Monenlaisia vapaa-ajattelijoita
Jori Mäntysalo / 12.1.2019
Pelkkä jäsenyyskin on tärkeä, se kertoo useamman olevan ajatustemme takana.

Suomessa on vapaa-ajattelijoita Luoteis-Lapista Lappeenrantaan. Moni on aivan tuore jäsen, toiset ovat aloittaneet toiminnan 60- tai jopa 50-luvulla. Viimeksimainitut ovat tietysti liittyneet nuorina, mutta jotkut tulevat mukaan vasta eläkeläisinä.

Yksi on vegaani ja toinen on lihaani. Joku on totaalikieltäytyjä ja joku muu on reservin upseeri.

Joukostamme löytyy miehiä ja naisia. Emme kysy onko jäsen sateenkaarikansaa, joskin on helppo arvata heitä olevan joukossamme tavallista runsaammin — tähän riittää vilkaista jotain ns. pyhää kirjaa.

Jotkut ehtivät edistää viikoittainkin tavoitteitamme, toisilla aktiivisuus rajoittuu Vapaa Ajattelijan lukemiseen. Pelkkä jäsenyyskin on tärkeä, se kertoo useamman olevan ajatustemme takana.

Poliittinen kirjomme on laaja: se ei rajoitu Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen väliin, vaan mukana on myös kommunisteja ja Liberaalipuolueen kannattajia.

Tärkeää on, että ikäjakauman lisäksi on jakaumaa elämäntilanteissa. Vain pienten lasten vanhemmilta kuulemme päiväkotien nykypäivästä, eikä 60-vuotiaan inttimuistelu enää riitä kun mietimme sotilaspappien asemaa.

Yhtä yhdistystä varapuheenjohdettiin pitkään pyörätuolista, eräiden jäsentemme hartiat taas ovat liki kirjaimellisesti ladonoven kokoisia. Minkä ominaisuuden keksiikin, siitä löytyy vaihtelua.

Tavoitteistamme yhdelle ainoa merkittävä on yhteiskunnallinen puoli, eli kirkon ero valtiosta ja muukin katsomusten tasa-arvo. Toinen painottaa aattellista tavoitetta, haluaa levittää uskonnoista vapaata maailmankuvaa. Kolmannelle tärkeintä on uskonnoton tapakulttuuri. Kaikilla näillä sektoreilla riittää tehtävää.

Tavoitteidemme yksityiskohdista olemme myös hieman eri mieltä. Yksi haluaa kouluihin kaikille yhteisen katsomusaineen, toinen vain avaisi nykyisen ET-opetuksen myös kirkon jäsenille.

Yhteistä on tukeutuminen ajatteluun. Ruuasta pitää kiittää kokkia eikä Jeesusta, maailman parantaminen alkaa katsomalla peiliin eikä taivaalle. Hyvän yhteiskunnan rakennusaineitakaan ei löydy uskolla vaan järjellä. Liity mukaan jos kannatat näitä tavoitteita.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry