Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Toisen mokkasiineissa kulkemisesta
Kari Hännikäinen / 16.9.2018
Mitäs jos ihan oikeasti yrittäisimme ymmärtää toisen maailmankatsomusta ilman, että tuomitsemme sen heti alkuunsa?

”Tunneks sä olevas muka jotenkin toiveikas?”

 

Yllä olevalla lauseella teologian tohtori, uskontotieteen tutkija ja piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen pyrki analysoimaan maailmankatsomustani Educa-messuilla helmikuussa 2018. Kommentilla Komulainen tietenkin otti kantaa siihen ajatukseen, että meille uskonnottomille ateisteille kuolema on lopullinen. Game over.

 

Ottaen huomioon Komulaisen koulutuksen ja aseman, tuntui tämä kysymys vähintäänkin pinnalliselta. Ehkä myös vähän moukkamaiselta. Yhtä sivistynyttä olisi minulta ollut kysyä Komulaiselta: ”Uskotsä muka johonkin partaukkoon pilven reunalla.” En kysynyt.

 

Komulainen on myös kehottanut vapaa-ajattelijoita matkustamaan Intiaan ja tutustumaan Intian uskonnolliseen ympäristöön. Mikä tietysti herättää hieman hämmennystä, sillä Intiassa ateistit saavat pelätä henkensä puolesta. Elleivät sitten pakene Suomeen.

 

Tietyllä tavalla on ymmärrettävää, että uskonnollisilla ihmisillä on vaikeuksia ymmärtää uskonnotonta. Mutta siinä, että ei tajua uskonnonvapauden määritelmää tai ulottuvuutta, ei ole mitään ymmärrettävää.

 

Teemu Laajasalo taannoin väitteli  Ylen Aamu-TV:ssä silloisen VA-liiton puheenjohtajan Petri Karisman kanssa koulujen juhlista ja niiden uskonnollisesta sisällöstä. Laajasalon mukaan  suurin osa uskonnottomista ja muun uskoisista hyväksyy kristillisyyden koulujen juhlissa. Mutta Petrin aggressiivinen ateistiporukka muodostaa tässä asiassa ongelman. Jaakko Heinimäki nimittää uskontoallergisiksi niitä, jotka eivät ole innostuneita osallistumaan uskonnon harjoittamiseen. Samoin tekee kenttäpiispa Pekka Särkiö.

 

Minä suomennan teille, mikä näiden edellä mainittujen herrojen (tottakai herrojen!) käsitys on uskonnon ja omantunnon vapaudesta. Se kuuluu: senkun olette ateisteja ja uskonnottomia kunhan rukoilette kun käsketään, veisaatte virsiä kun käsketään, osallistutte jumalanpalvelukseen kun käsketään tai ainakin pidätte turpanne kiinni!

 

Minusta tuo on sangen kieroutunut käsitys kyseisestä perusoikeudesta.

 

Twitter-keskusteluissa Komulainen on kehottanut minua lukemaan Ninian Smartin kirjaa ”Uskontojen maailma”. Noh, otin taannoin neuvosta vaarin ja kahlasin sen läpi. Jo ennen tuota Educassa käytyä keskustelua. Heti alkusivuilla Smart kertoo intiaanien vanhasta viisaudesta:”älä tuomitse naapuriasi ennen kuin olet kulkenut mailin hänen mokkasiineissaan.” Ehdotan Komulaiselle, koko kirkolle ja myös omille ”katsomusveljilleni ja -siskoilleni”, että pyrkisimme yhdessä  noudattamaan tätä viisautta. 

 

Kari Hännikäinen

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry