Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Ja nurkan takana vaanii aggressiivinen ateisti
Kari Hännikäinen / 25.1.2017
Suomen Ekumeeninen Neuvosto antanut ulkoasiain ministeriölle lausunnon maamme ihmisoikeustilanteesta. Lausunto on tarkoitettu käytettäväksi YK:lle laadittavaa Suomen kansallista ihmisoikeustilannetta koskevaa raporttia varten.

Suomessa on kaksi kristillistä radiokanavaa. Antennin kautta saa nauttia yhdestä kristillisestä TV-kanavasta ja kaapelitalouksille on tarjolla ainakin yksi lisää. Tämän lisäksi YLEn on lain nojalla lähetettävä hartausohjelmia sekä radiosta että televisiosta. Kovin moni päivä ei ala ja lopu ilman radion hartausohjelmaa. Kaiken näköistä ja kuulosta uskonnollista nettikamaa on tarjolla kaistan täydeltä.

 

Tällä niemellä ei ole sellaista tuppukylää, jonka paikallislehdessä ei olisi omaa sivua tai aukeamaa seurakunnan asioita varten. Kouluissa on syys-, joulu-, pääsiäis- ja kevätjumalanpalvelusta, viikottaiset seurakunnan aamunavaukset koko koululle, srk-yhteistyötä, oman uskonnon opetusta, Raamattu-visaa, Virsivisaa, rippikouluinfoa jne. jne.

 

Mitään edellä olevasta ei mainita Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) lausunnossa. Sen sijaan Suomea uhkaavat ”aggressiiviset ateistit” ja ”negatiivinen sekularismi”. Lausunnossa todetaan, että Suomessa on ”pyrkimys työntää uskonnot pelkästään yksityiselle ja näkymättömälle alueelle koko yhteiskunnassa”. Olisikohan tuo edes mahdollista?

 

Lausunnossa ei tietenkään mainita, kuka tai mikä on tämän pyrkimyksen takana. Konkreettiset esimerkitkin puuttuvat. Tästä syystä lausunnon tämä osa on halpa. Se on niin halpa, että se pitäisi olla tarjolla ainoastaan jonkun sivukylän sekatavarakaupan tarjouskorissa. Ja sielläkin ilmaiseksi.

 

Täytyy onnitella SENiä siitä, että he ovat lausunnossaan onnistuneet ymppäämään negatiivisuuden ja aggressiivisuuden yhteen sekularismin ja ateismin kanssa. Näin viimeistään käy selväksi, mitkä ovat toooosi pahoja juttuja (tulen käyttämään tätä kikkaa hyväksi myöhemmin tässä tekstissä). Sitä paitsi ei ole olemassa mitään ”negatiivista sekularismia”. Väite siitä, että sekularismi jotenkin uhkaisi kenenkään uskonnonvapautta, on yksinkertaisesti vain tyhmä. Aggressiivinen ateistikin tuntuu tarkoittavan jokaista uskonnotonta, joka suunsa uskaltaa aukaista.

 

Lausunnon allekirjoittaneista Anna Hyvärinen esitteli sitä YLEn Horisontti-ohjelmassa 17.1.2017. Hyvärisen mukaan tämä ”aggressiivinen ateismi” on Suomessa jo pidemmällä ajalla saanut vahvistusta ja noussut negatiivisen sekularismin ajatuksesta. Siinä pyritään hyökkäämään kaikenlaista julkista uskonnon harjoittamista vastaan ja sitä vastaan, että uskonto olisi millään tavalla läsnä julkisissa laitoksissa, puolustusvoimissa, kouluissa jne. Hyvärinen kuitenkin jatkaa, että Suomessa uskonnonvapaus toteutuu erittäin hyvin eikä ketään estetä harjoittamasta uskontoaan. Kaiken lisäksi viranomaiset pyytävät kristittyjä kirkkokuntia erilaisiin tilanteisiin tuomaan kantansa esille.

 

Eli mitään todellista uhkaa ei olekaan?

 

Mikä tämän lausunnon tarkoitus tältä osin sitten on? En nyt keksi mitään muuta kuin, että aggressiivis-kristillinen porukka pyrkii luomaan negatiivisen uskonnonharjoittamisen ympäristön. Tällä pyritään lopettamaan keskustelu pakkouskonnon ja julkisen tilan sekä julkisen vallan suhteesta. Synkän ekumeenisella lausunnolla pyritään kohti julkisen vallan tuottamaa uskontovelvoitetta. SEN harjoittaa ahdasta kristinoppia, johon ei kuulu raportoida niistä positiivisista sekularismiin Suomessa liittyvistä asioista, jotka edesauttavat myös ahdasmielisten uskonnon seuraamista.

 

Oliko tuossa äskeisessä mitään järkeä tai edes totta? Ei varmasti ainakaan sen vähempää tai enempää kuin Kari Mäkisen, Mari-Anna Pöntisen ja Anna Hyvärisen höpötyksissä ”aggressiivisesta ateismista” ja ”negatiivisesta sekularismista”. Mutta sainpahan SENin lausunnon tapaan paljon pahalta kalskahtavia sanoja yhteen uskonnollisten termien kanssa.

 

Muuten raportti on ihan ok.

 

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry