Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kouluruokailun ruokavalioihin toivotaan suuntaviivoja
Jori Mäntysalo / 8.11.2016
Liitto pitää kyseenalaisena suosituksen kohtaa, joka jättää kunnille hyvin laajan vapauden päättää miten suhtautua esimerkiksi uskonnollisiin ruokavalioihin. Edes jonkinlaisia suuntaviivoja tulisi olla valtakunnallisella tasolla.

Vapaa-ajattelijain liitto on hyväksynyt kommenttinsa uuden kouluruokailusuosituksen kehittämiseen. Liitto pitää kyseenalaisena suosituksen kohtaa 4.3.4, joka jättää kunnille hyvin laajan vapauden päättää miten suhtautua esimerkiksi uskonnollisiin ruokavalioihin. Edes jonkinlaisia suuntaviivoja tulisi olla valtakunnallisella tasolla.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun 2008:20 perusteella kasvisruoka riittää ortodoksiseen kirkkoon kuuluvan vangin paastonajan ruokavalioksi. Tätä voi käyttää ohjeena myös kouluihin. Käytännössä esimerkiksi muslimioppilaalle voidaan sianlihan sijaan tarjota soijaa proteiinilähteenä, eikä kunnan koulun ole tarpeen valmistaa erikseen ruokaa lehmän, lampaan tms. islamin salliman eläimen lihasta.

Suosituksessa todetaan, että ruokalistan pohjana tulee olla yleiset ravitsemussuositukset. Tämä on hyvä asia. Suositusten pohjana tulee olla tieteellinen tieto.

”Syödään ja opitaan yhdessä” -oppaan julkaisijat, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat pyytäneet palautetta uuden suosituksen luonnoksesta.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry