Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Miksi liittyä jäseneksi?
Jori Mäntysalo / 11.10.2016
Jumalien olemassaolo ei ole äänestyskysymys, mutta demokraattisen valtion päätöksenteko on. Jäsenmäärä lisää painoarvoa.

Vapaa-ajattelijoiden tavoitteita ajavan kansalaisaloitteen allekirjoitti noin 8000 jäsentä. Voinee olettaa, että kysyttäessä miljoona suomalaista kertoisi haluavansa erottaa kirkon ja valtion. Katsomuksellisesti ainakin puolet suomalaisista on uskonnottomia rationalisteja.

Vapaa-ajattelijayhdistyksiin kuuluu noin 2000 jäsentä.

Tässä ei tietysti ole mitään kummallista: esimerkiksi Kokoomusta äänestää noin 15 kertaa useampi kuin on puolueen jäsen. Kaikki kasvissyöjät eivät kuulu Vegaaniliittoon, kaikki allergiset eivät ole Astma- ja allergialiiton jäseniä.

Toisaalta kaikki Jehovan todistajat ovat uskonnollisen yhdyskuntansa jäseniä. Tämäkin kertoo, mitä va-liike ei rinnastu uskontoihin, vaan muihin aatteellisiin toimijoihin. Jäsenyys ei ole itsessään tärkeä asia.

Miten perustelemme jäsenyyden merkityksen? Ainakin nykyinen kenttäpiispa on perustellut sen hyvin, hän nimittäin vetoaa siihen miten pieni vapaa-ajattelijoiden joukko on. Jumalien olemassaolo ei ole äänestyskysymys, mutta demokraattisen valtion päätöksenteko on. Jäsenmäärä lisää painoarvoa.

Jos haluaa olla mukana maallistamassa Suomea, kannattaa olla vapaa-ajattelijoiden jäsen.

Mutta miksi edistää nimenomaan maallisempaa valtiota, kun on monta muutakin aatetta ja asiaa edistettävänä? Esitän tässä yhden perustelun:

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan varsin laajasti, mutta kannatus on suurempaa. Laki tulee voimaan. Hyvä. Tuleeko perustella vastustajille miksi laki on hyvä asia? Ehkä ei, sillä vastustus on pelkkä oire. Oireen aiheuttava varsinainen ongelma on uskonto, ja sitähän tässä on hoidettava. Ehkäpä samalla kertaa voi auttaa useampaa oiretta.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry