Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Humanistit ja Vapaa-ajattelijat esittävät: Elämänkatsomustieto mahdolliseksi kaikille
Esa Ylikoski / 8.10.2015
Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät yhdessä perusopetus- ja lukiolain pikaista uudistamista niin, että elämänkatsomustieto avataan kaikille oppilaille mahdolliseksi, vaihtoehtoiseksi katsomusaineeksi.

Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät yhdessä perusopetus- ja lukiolain pikaista uudistamista niin, että elämänkatsomustieto avataan kaikille oppilaille mahdolliseksi, vaihtoehtoiseksi katsomusaineeksi. Esitystä perustellaan ihmisten yhdenvertaisella kohtelulla, lasten ja nuorten oikeuksilla sekä oppiaineen myönteiselä kehityksellä. Järjestöt vetoavat myös lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon, jonka mukaan sääntely ei nyt täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Järjestöjen esityksessä huomautetaan, että yhteiskunnan lisäksi myös perheet ovat usein monimuotoisia ja muuttuvia. Vauvaiässä tehtyjen lapsen uskonnollista asemaa koskevan päätöksen ei ole perusteltua enää rajata tiukasti oppijoille mahdollisia oppiaineita peruskoulussa ja lukiossa.

Elokuussa 2016 voimaan tulevat uudet opetussuunnitelmat ovat järjestöjen mukaan hyvä virike lakiteknisesti helppoon uudistukseen eduskunnassa. Esityksessä halutaan poistaa peruskoulu-/lukiolaista seuraava virke: ”Tähän uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvat oppilaat/opiskelijat osallistuvat oman uskontonsa opetukseen.”

Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry ovat jättäneet tämän esityksensä Opetus- ja kulttuuriministerille sekä eduskuntaryhmille.

LISÄTIETOJA

Esa Ylikoski
pääsihteeri, Vapaa-ajattelijain Liitto ry
p. 050 468 5332
esa.ylikoski@vapaa-ajattelijat.fi

Irma Peiponen
puheenjohtaja, Suomen Humanistiliitto ry
P. 040 553 3867
info@humanistiliitto.fi
www.humanistiliitto.fi
Petri Karisma
puheenjohtaja, Vapaa-ajattelijain Liitto ry
p. 040 748 9532
petri.karisma@orvokki.net
www.vapaa-ajattelijat.fi

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry