Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Uskonnonvapaus vai uskontovelvollisuus?
Kari Hännikäinen / 11.8.2015
Kun koulu järjestää uskonnollisen tilaisuuden, muodostuuko siitä oppilaita koskeva velvollisuus vai onko kyseessä vapaus? Tässä lyhyt tarkastelu.
Tosiasiallinen vapaus tarkoittaa yksilön todellista mahdollisuutta toimia haluamallaan tavalla. Lailla, moraalisäännöllä tai normilla voidaan yksilö puolestaan velvoittaa toimimaan tai olemaan toimimatta jollakin tietyllä tavalla. Kummasta on kyse puhuttaessa koulujen uskonnollisista tilaisuuksista? 
 
Tehdäänpä pieni vertailu toiseen yhteiskunnan toimintaan, joka on järjestetty sekä velvollisuudella että vapaudella. 
 
1.
Osana asevelvollisuutta on jokaisen suomalaisen miehen suoritettava asepalvelus. Vakaumuksen vuoksi asepalveluksen voi vaihtaa siviilipalvelukseen.  Totaalikieltäytyjät ohjataan vankilaan. Eli lähtökohtaisesti jokainen mies menee intiin, vaihtoehtoisesti sivariin ja muut vankilaan. Jehovan todistajat tietysti ovat vapautetut kaikesta. Miehillä on siis velvollisuus suorittaa asepavelus. 
 
2.
Naisilla asepalvelus on vapaaehtoinen. Sen voi suorittaa jos niin haluaa mutta mitään velvollisuutta ei ole. Voit mennä inttiin tahi olla menemättä. Naisilla on vapaus suorittaa asepalvelus. 
 
3.
Koulujen uskonnolliset tilaisuudet järjestetään siten, että lähtökohtaisesti jokainen niihin osallistuu. Mikäli vakaumuksellisista syistä ei halua jumalanpalvelukseen tai muihin palvontamenoihin osallistua, joutuu osallistumaan korvaavaan ohjelmaan. Eli johonkin on pakko osallistua. Poissaolo on lintsaamista. 
 
Muistuttaako tilanne 3 mielestänne enemmän tilannetta 1 vai 2? 
 
Eräässä koulussa ensimmäisen koulupäivän viimeinen ohjelma on oppilasjumalanpalvelus kirkossa klo 13:30. Ne, jotka eivät osallistu jumalanpalvelukseen, osallistuvat korvaavaan toimintaan. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Tässä ei ole kyse mistään aidosta vapaudesta. Aitoa vapautta olisi se, että koulu loppuisi kaikilla klo 13:30 ja halukkaat voisivat vapaasti osallistua tällöin alkavaan seurakunnan koululaisille järjestämään jumalanpalvelukseen. Muut voisivat vapaasti tehdä mitä ikinä lystäävät. Mutta tämähän ei jostain syystä ole mahdollista. En ymmärrä miksi. 
 
Kun tiedetään, että korvaava toiminta useinkin on vain oppilaiden varastointia uskonnollisen ohjelman ajaksi niin tämä ei edes ole lasten tasa-arvoista kohtelua. 
 
Suomen kouluissa ei ole uskonnonvapautta vaan uskontovelvollisuus. 
 
 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry