Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Uskomattomasti HS:n pääsiäislehdessä
Esa Ylikoski / 4.4.2015
Helsingin Sanomien uskontojournalismi on viime vuosina kehittynyt kovin kirkolliseen suuntaan. Varsinkin joulun ja pääsiäisen alla ja aikaan vuodenkierron juhlaperinnettä ja ihmisten tapoja viettää sitä käsitellään vain kirkon näkökulmasta. Sama vika on Yleisradiossa ja maakuntien ykköslehdissä. Katsomuksellisissa kysymyksissä uskonnottomien ihmisten näkökulmat pääsevät esiin hyvin harvoin. Uskonnottoman pitää milteipä herätä kuolleista, jotta hänet kelpuutettaisiin Helsingin Sanomien pääsiäisnumeroon […]

Helsingin Sanomien uskontojournalismi on viime vuosina kehittynyt kovin kirkolliseen suuntaan. Varsinkin joulun ja pääsiäisen alla ja aikaan vuodenkierron juhlaperinnettä ja ihmisten tapoja viettää sitä käsitellään vain kirkon näkökulmasta. Sama vika on Yleisradiossa ja maakuntien ykköslehdissä.
Katsomuksellisissa kysymyksissä uskonnottomien ihmisten näkökulmat pääsevät esiin hyvin harvoin. Uskonnottoman pitää milteipä herätä kuolleista, jotta hänet kelpuutettaisiin Helsingin Sanomien pääsiäisnumeroon kertomaan katsomuksellisesta ajattelustaan.
Juuri näin on nyt tapahtunut, kun lehti haastatteli parantumatonta aivosyöpää sairastavaa Pietari Vanhalaa sunnuntaisivuillaan (lauantaina 4.4.). Vanhala oli viime kesänä jo saattohoidossa, mutta kun kuolema ei koittanutkaan, hän palasi kahden kuukauden jälkeen kotiin. Syöpä tosin ei parantunut, ja järjestelyt kuoleman varalle ovat asialistalla, vaikka ensi sijalla onkin tämä ainoa elämä elävien kanssa.
Uskonnottoman näkökulmasta haluankin nyt antaa erityistä kiitosta ja kunnioitusta sekä haastateltavalle viisaista ajatuksista että toimittaja Anna-Stina Nykäselle arvostusta ansaitsevasta katsomusjournalismista. Pietari Vanhala saa tuoda esiin mielenrauhansa kulmakivenä olevan uskonnottoman elämänkatsomuksensa. Elämä kuuluu eläville.
Samoin Vanhala saa tuoda esiin käsityksensä, että ”kuolema ei ole kirkon monopoli”. Viranomaiset ovat lykänneet liikaa kuolemaa kirkon kontolle. Hänestä kirkon pitäisi olla yhdistys muiden joukossa. Vanhala myös sanoo kaipaavansa uskonnottomia vuodenkierron riittejä. Myös valmistautuminen kuoleman kohtaamiseen ja läheisten kohtaamiseen kuoleman alla on esillä. Samoin hautajaisjärjestelyt.
Lehtijutun synnyn taustalla on Pietari Vanhalan kirjoittama ja itse kustantama 208-sivuinen kirja Light Plan. (Lennonjohtajana toimineella Vanhalalla on nyt lentosuunnitelman (flight plan) sijaan vain kevytsuunnitelma.) En ole kirjaa lukenut, mutta aion lukea. Lehtijutun perusteella uskallan suositella muillekin aiheesta kiinnostuneille. Kustantajana on “Books on Demand” (http://www.bod.fi/kirja/pietari-vanhala/light-plan/9789523184312.html).

Esa Ylikoski

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry