Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kirkosta eroavien ”jäähyväisvero” lopetettava!
Esa Ylikoski / 22.3.2015
  Kirkollisasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen esitti "jäähyväisveroa" kirkosta eronneille Uutisvuoto-ohjelmassa 21.3.2015. Se oli tietenkin olevinaan huumoria. Mutta totuus on tarua ihmeellisempi: itse asiassa tällainen ”jäähyväisvero” on jo olemassa Suomessa. Kirkosta eronneethan joutuvat nyt maksamaan kirkollisveroa eroamispäivän jälkeen vielä koko vuoden loppuun asti! Tämä on tietenkin aivan väärin. Jos esimerkiksi ammattiliitot – niille säädetyn lain […]

 

Kirkollisasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen esitti "jäähyväisveroa" kirkosta eronneille Uutisvuoto-ohjelmassa 21.3.2015. Se oli tietenkin olevinaan huumoria. Mutta totuus on tarua ihmeellisempi: itse asiassa tällainen ”jäähyväisvero” on jo olemassa Suomessa.

Kirkosta eronneethan joutuvat nyt maksamaan kirkollisveroa eroamispäivän jälkeen vielä koko vuoden loppuun asti!

Tämä on tietenkin aivan väärin. Jos esimerkiksi ammattiliitot – niille säädetyn lain mukaan – perisivät jäsenmaksua jäsenyyden lopettaneilta koko erovuoden loppuun asti, sitä pidettäisiin skandaalina.

Olemmeko liian tottuneita ev.lut. kirkon kohtuuttomaan suosimiseen, jossa valtiovalta asettaa ihmiset ja sekulaarit kansalaisjärjestöt eriarvoiseen asemaan?

Erityisen katkeraa tämä "jäähyväisverovelvollisuus" on lapsena kirkkoon liitetyille18-vuotiaille, jotka eroavat kirkosta heti, kun se on itsenäisesti mahdollista.

Kirkko saa nyt vuosittain useita miljoonia euroja kirkosta jo eronneiden tuloista erovuoden loppukuukausina perittyjä kirkollisveroja.

"Jäähyväisveron" periminen pitää lopettaa ensi tilassa! Asia on saatava mukaan hallitusneuvotteluihin.

Paras tapa lopettaa "jäähyväisvero" on lopettaa kirkon jäsenmaksun periminen ylipäätään valtion verokarhun toimesta – ja ulosottomiehen uhalla. Tämä kokonaisratkaisu sisältyykin Vapaa-ajattelijain liiton hallitusohjelmatavoitteisiin.

Kirkko saisi ja voisi siirtyä jäsenmaksunsa perinnässä samantapaiseen käytäntöön kuin on ammattiliitoilla ja niiden jäsenillä työnantajien ja pankkien kanssa tehdyllä sopimuksella.

Esa Ylikoski

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry