Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vuosi 2014 kirkolle kaikkien aikojen synkin. Eroakirkosta.fi-palvelu
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 10.2.2015
Kirkon jäsenmäärä laski viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kirkon jäsenmäärä laski viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka ennätysvuonna 2010 A-studion Homoillan takia kirkosta erosi yli 83 000 jäsentä, oli kastettuja tuolloin yli 5000 enemmän kuin kuolleita. Vuonna 2014 luvut olivat päinvastoin ja kastettuja noin 2500 vähemmän kuin kuolleita.

 

Kastaminen on laskenut neljässä vuodessa 7 prosenttiyksikköä, vuonna 2014 kastettiin 72,4 prosenttia lapsista. Kirkosta erosi viime vuonna 78 300 ihmistä.

 

– Kirkosta eroajia on ollut liittyneitä enemmän jo 50 vuotta, mutta kuolleiden määrä ylitti kastettujen määrän vasta 2013. Vuodesta 2002 kirkon jäsenmäärä on koko ajan vähentynyt. Lasten kastamatta jättäminen tulee olemaan vähintään yhtä tärkeä kirkon jäsenmäärän vähentäjä kuin kirkosta eroaminen, kertoo eroakirkosta.fi-palvelun perustaja ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

 

Linkin takana on taulukko, joka kertoo jäsenmäärän kehityksestä ja linkit kirkon omiin lukuihin.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1U_dxreqIYoeNJfLcK4wMOvtZynDrajspNNsrVdjGkgk/edit?usp=sharing

 

– Meiltä kysytään, miksi haluamme erottaa ihmisiä kirkosta. Kirkko perustelee erityisoikeuksiaan suurella jäsenmäärällään, joten on luonnollista pyrkiä vaikuttamaan siihen. Kun kirkon jäsenmäärä romahtaa riittävästi, kansa ja päättäjät ymmärtävät, että kirkko ei ole oikeutettu mm. verotusoikeuteen ja julkisoikeudelliseen asemaansa. Kun huomaa, että yhteiskunnassa on vääryys, on luonnollista, että toimii tämän vääryyden korjaamiseksi, Petri Karisma jatkaa.

 

Eroakirkosta.fi:n toiminta-ajatus

http://eroakirkosta.fi/media/taustatietoa/toiminta-ajatus.html

 

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

 

LISÄTIETOJA:

 

Petri Karisma
040 748 9532

 

Kaj Torrkulla
045 884 3633

 

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE

Vuonna 1964 kirkosta eroajia oli hieman vähemmän kuin liittyjiä; tätä ennen liittyjiä on ollut enemmän ainoastaan jatkosodan aikana.

 

Kasteiden määrä on esitetty evl.fi-sivuston tilastojen mukaisesti. Noin 10 prosenttia “liittyneiksi” tilastoiduista on todellisuudessa alle 1-vuotiaita, ts. lapsia jotka on rekisteröity ennen vauvakastetta. Jäsenmäärän kokonaiskehitykseen tämä ei vaikuta.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry