Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Onko kirkko ollenkaan tietoinen, mikä sitä vaivaa?
Petri Karisma / 9.11.2014
Olen päässyt seuraamaan yli kymmenen vuoden ajan kirkon jäsenmäärän kehitystä ja kirkosta eroamista aitiopaikalta eroakirkosta.fi-palvelun toisena perustajana ja palvelun tiedottajana. Ihmetystä on alusta asti aiheuttanut kirkon puutteellinen kiinnostus kirkosta eroamisen syihin ja eroamisen vaikutuksesta kirkkoon. Kirkon hämmennys oli ymmärrettävää alkuaikoina, mutta voisi kuvitella, että kirkko olisi yli kymmenen vuotta kestäneen kirkosta eroamisbuumin aikana muodostanut jonkinlaisen […]

Olen päässyt seuraamaan yli kymmenen vuoden ajan kirkon jäsenmäärän kehitystä ja kirkosta eroamista aitiopaikalta eroakirkosta.fi-palvelun toisena perustajana ja palvelun tiedottajana. Ihmetystä on alusta asti aiheuttanut kirkon puutteellinen kiinnostus kirkosta eroamisen syihin ja eroamisen vaikutuksesta kirkkoon. Kirkon hämmennys oli ymmärrettävää alkuaikoina, mutta voisi kuvitella, että kirkko olisi yli kymmenen vuotta kestäneen kirkosta eroamisbuumin aikana muodostanut jonkinlaisen yhteisen käsityksen eroamisen syistä ja seurauksista.

 

Tuntuu kuitenkin siltä, että näitä asioita ei ole selvitetty tai ainakaan viestitty läpi kirkon, koska niinkin yksinkertainen kysymys kuin aiheuttaako kirkon medianäkyvyys kirkosta eroamisia vai ei, on vailla yhtenevää vastausta? Tästä antoi oivallisen esimerkin mediapersoona ja kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola viimeisimmän eropiikin aikana antamillaan lausunnoilla. Laajasalo oli 27.10. Ylelle antamassaan haastattelussa sitä mieltä kirkon näkyminen medioissa ei aiheuta kirkosta eroamisia. Ketola oli täysin toista mieltä samoihin aikoihin Kotimaa-lehteen antamassaan haastattelussa.

 

Alla on molempien sitaatti haastatteluista:

Teemu Laajasalon antama haastattelu Ylelle 27.10.

Kritiikkiä seurakuntavaalien näkyvästä markkinoinnista Laajasalon on vaikea niellä.

– ”Se, että kirkon sanotaan näkyvän liikaa, on kyllä näitä ”paholaisen juonia”! Ei meitä hiljaiseksi pidä tehdä, ja meidän tehtävämme on näkyä. Ajatus siitä, että kirkon näkyminen ärsyttäisi ja ajaisi ihmistä eroamaan, on tuulesta temmattu, eikä meidän pidä siihen lähteä mukaan.”

 

Kimmo Ketolan haastattelu Kotimaa-lehdessä ilmestyi 30.10. Haastattelu on ilmeisesti annettu 27.10.

Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola näkee eropiikin taustalla sen, että kirkko on ollut näkyvästi esillä tiedotusvälineissä.

– ”Eroajien määrä lisääntyy aina, kun kirkko ylipäätään on julkisuudessa. Taustalla on se, että on aika paljon ihmisiä, joilla on jalka oven välissä jo valmiiksi. He tarvitsevat vain kimmokkeen mennäkseen nettiin ja klikatakseen itsensä ulos.”

 

Kirkosta on eronnut kymmenessä vuodessa noin puoli miljoonaa jäsentä, joista noin 430 000 eroakirkosta.fi-palvelun kautta. Tämä tarkoittaa noin kymmenen prosenttiyksikön vähennystä kirkon jäsenmäärässä, joka on nyt vähän alle 75 prosenttia. Kirkolla alkaa olla kiire ryhtiliikkeen tekemiseen, koska jäsenmäärän pudotus tulee kiihtymään lähitulevaisuudessa. Kirkolla tuskin on välineitä jäsenkadon patoamiseen. Ainakaan kirkko ei näytä kovin yhtenäiseltä ja yksituumaiselta porukalta.

 

Kirkon jäsenmäärä tulee tippumaan alle 50 prosentin varsin nopeasti. Tässä aiheesta:

Kirkon jäsenmäärä alle 50 prosentin jo vuonna 2030?

https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/11/09/kirkon-jasenmaara-alle-50-prosentin-jo-vuonna-2030-tiedote-9-10-2014/

Milloin kirkkoon kuuluu alle 50% suomalaisista?

https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/10/26/milloin-kirkkoon-kuuluu-alle-50-suomalaisista/

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry