Yhdistyksen historia
stigo / 24.1.2019


KIRKKO IRTI VALTIOSTA! Kirkko irti valtiosta !

Runsaat 80 vuotta toimintaa uskonnottomien hyväksi

  Yhdistyksemme perustettiin vuonna 1936 Turun ja lähiseudun siviilirekisteriin kuuluvien yhdistys -nimisenä. Sotien jälkeen nimi muuttui Vapaa-ajattelijain liiton Turun yhdistykseksi. Nykyisin nimi on lyhentynyt Turun Vapaa-ajattelijat ry:ksi. Sääntöihin kirjattiin, että yhdistys on luonteeltaan ateistinen ja tekee työtä kehitysopillisen maailmankatsomuksen hyväksi.

Myöhemmin painotettiin pyrkimystä yhteiskunnallisen ja oikeudellisen aseman parantamiseen sekä tieteellisen maailmankatsomuksen levittämistä. Nykyiset sääntömme kertovat yhdistyksen ajavan tunnustuksetonta julkista valtaa ja maallista yhteiskuntaa sekä mm. edistävän uskontoihin sitoutumattoman etiikan muotoutumista ja kriittisyyden lisäämistä uskontoja kohtaan.

Toiminnan alkuvaiheessa valistus- ja opintotoiminta olivat tärkeitä. Lukuisat esitelmätilaisuudet keräsivät väkeä nimekkäiden esitelmöitsijöiden kuten tohtori Väinö Krohnin ja kansanedustaja Sylvi-Kyllikki Kilven innoittamina.  Monet turkulaiset kansanedustajat ottivat osaa toimintaan.

Uskonnottomien lasten katsomusaineopetukseen pyrittiin vaikuttamaan ensin kehittämällä uskonnon historia ja siveysoppi -oppiainetta, ja 1980-luvulta lähtien vahvistamalla elämänkatsomustieto -aineen asemaa. Vaadittiin myös aamuhartauksien lopettamista kouluissa.

Valistus- ja opintotoiminnan perillisenä jatkuvat kaikille avoimet keskustelutilaisuudet ajankohtaisista aiheista. Viime vuosina olemme käsitelleet mm. eutanasiaa, maahanmuuttoa ja äskettäin uskonnottomien toimijoiden maailmankuvaa asiantuntijoiden johdolla. Uskonnoton tapakulttuuri oli alusta alkaen tärkeä osa toimintaa. Uskonnottomilla hautajaisilla kunnioitettiin vainajan elämäntyötä ja yhdistyksen hautapuhujat olivat kysyttyjä. Ajan mukaisesti perustettiin myös lausunta- ja lauluryhmiä. Ne esiintyivät sekä yhdistyksen juhlatilaisuuksissa että hautajaisissa. Hautapuhujatoiminta onkin ollut yhdistyksemme tärkeimpiä palveluja jäsenillemme vuosikymmenten ajan. Nyt puhujan voi valita Pro-Seremoniat Oy:n puhujapankista, mutta musiikkiesityksiä varten on jäsenemme laulaja-muusikko Katariina Lappi käytettävissä.

Monet yhdistyksen tavoitteet ovat toteutuneet tai toteutumassa. Yhteiskunta maallistuu kovaa vauhtia ja kirkko on menettänyt otteensa sen ylimpänä auktoriteettina. Olemme mukana tätä kehitystä jouduttamassa.

Ritva Ahonen